A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay_pride.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak: Idemo na Split Pride dati potporu | Politika+
Hrvatska

SUBOTA: Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak: Idemo na Split Pride dati potporu

Vrdoljak je potvrdio svoj dolazak u Split na gay pride, ocijenivši kako se radi o prvorazrednom političkom pitanju - da se u Hrvatskoj na pragu ulaska u Europsku uniju kaže "ne" nasilju, kamenovanju i uvredama te počne poštivati hrvatske zakone.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Vrdoljak je potvrdio svoj dolazak u Split na gay pride, ocijenivši kako se radi o prvorazrednom političkom pitanju - da se u Hrvatskoj na pragu ulaska u Europsku uniju kaže "ne" nasilju, kamenovanju i uvredama te počne poštivati hrvatske zakone. 

Potpredsjednici HNS-a, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavili su danas na konferenciji za novinare odlazak na gay pride u subotu u Splitu naglasivši da time žele dati potporu suzbijanju svakog oblika diskriminacije i provedbi antidiskriminacijskih zakona.

Pusić je podsjetila da se HNS oduvijek zalagao protiv svih oblika diskriminacije i sudjelovao na gay prideovima u Zagrebu i Splitu, jer ih smatraju borbom protiv diskriminacije, za više standarde i građansku jednakost.

Vrdoljak je potvrdio svoj dolazak u Split na gay pride, ocijenivši kako se radi o prvorazrednom političkom pitanju - da se u Hrvatskoj na pragu ulaska u Europsku uniju kaže "ne" nasilju, kamenovanju i uvredama te počne poštivati hrvatske zakone. "S ponosom idemo u Split stati iza vrijednosti iza kojih godinama stojimo", poručio je Vrdoljak.

Na upit o postupcima lokalne splitske vlasti, Pusić je rekla kako su oni pridonijeli podizanju napetosti, umjesto da je smiruju.

Upitana kakve bi mogle biti posljedice na pristupanje Hrvatske EU ne prođe li splitski gay pride kako očekuje, Pusić je rekla kako je taj događaj prilika da Hrvatska i njezino vodstvo pokažu da stoje iza antidiskriminacijskih zakona. Zadaća je hrvatskog društva izboriti se za višu razini građanske jednakosti, rekla je Pusić.

Odgovarajući na novinarski upit o tvrdnjama žena silovanih u Domovinskog rata kako nije našla vremena da ih primi, dok se s druge strane aktivno zalaže za prava LGBT osoba, Pusić je izrazila apsolutnu spremnost da sa ženama silovanim u ratu razgovara o sankcioniranju ratnih zločina i upozorila da je silovanje u ratu jedan od najtežih. Naglasila je da se trebaju uključiti i formalno nadležne institucije, predstavnici Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova i da se zalaže o borbu protiv svakog oblika nasilja. Također je izrazila očekivanje da će svi koji su bili žrtve nasilja i bore se protiv njega biti dosljedni te biti u prvim redovima i na gay prideu.

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split pride, gay pride, vesna pusić, ivan vrdoljak, split