Hrvatska

PORUKA PREMIJERA: Zoran Milanović o Pelješkom mostu: Nemojte uznemiravati ljude, nemojte govoriti neistine

Nemojte se baviti onime čime se niste uspjeli baviti zadnjih pet godina, to je nepošteno, poručio je Milanović "lokalnim političarima".

Piše: PolitikaPlus

Što se tiče Vlade, i nakon promjene na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), sve ostaje po starom, o politici banke odlučuju HNB i njezin Savjet, a Vlada tu ima deklarativan i ograničen utjecaj, izjavio je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

Osvrnuvši se na komentare Vladine odluke da će dosadašnjeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog naslijediti njegov zamjenik Boris Vujčić, Milanović je pozvao "sve koji sudjeluju u tom procesu i daju izjave" da budu odgovorni, jer to utječe na tržišta i tečaj kune, koji u ovom trenutku "ničim nije niti bi trebao biti upitan".

 

Nemojte se baviti onime čime se niste uspjeli baviti zadnjih pet godina, to je nepošteno, poručio je Milanović "lokalnim političarima".

Premijer je također komentirao vijest iz Siska da će željezara, koju je nedavno kupila talijanska kompanija ABS, ponovno početi s radom, rekavši da je to dobar primjer što Vlada stvarno može učiniti. Podsjetivši da je posjetio Sisak na Staru godinu zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, Milanović je rekao da Vlada može poticati, donositi mjere i zakone, te zagovarati hrvatske interese tamo gdje to ima smisla, npr. u Europskoj komisiji (EK).

To smo i radili od prvog dana u siječnju, zagovarajući ukidanje besmislenih antidamping carina i nameta na proizvode željezare, koji su doveli do odustajanja bivših vlasnika, istaknuo je Milanović, dodavši kako drugi dio regulira tržište. Netko je odlučio kupiti željezaru i platiti desetke milijuna eura, ulagati i razvijati posao, a to Vlada ne može, rekao je.

Milanović se na početku današnje sjednice obrecnuo i na "lokalne političare iz drugih stranaka" koji napadaju Vladu u vezi povezivanja Dubrovačkog primorja sa sjevernim dijelom županije, te ih pozvao da "budu odgovorni ljudi, ne pričaju svašta i ne prkose istini".

"Mi na tome radimo ozbiljno, i sa susjedima i u Bruxellesu, i oko reguliranja pitanja karaktera koridora iznad Neuma i njegova odnosa sa Schengenskim režimom, a to su stvari kojima se nitko prije nas nije bavio", rekao je Milanović.

To je vrlo delikatno pitanje jer treba uskladiti EK i države članice EU i susjednu državu BiH, no problem ćemo riješiti na kvalitetan i priuštiv način, ne megalomanski i pričanjem bajki, ne huškanjem ljudi, ustvrdio je Milanović dodavši kako je to "teška riječ", ali čuje kako se "dolje govori da će ljudi prosvjedovati jer Vlada ne rješava problem".

"Ako nam ne možete pomoći da riješimo problem na kojem aktivno radimo, onda nemojte uznemiravati ljude, nemojte govoriti neistine, nemojte se baviti onime čime se niste uspjeli baviti zadnjih pet godina, to je nepošteno", poručio je Milanović "lokalnim političarima".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PELJEŠKI MOST, ZORAN MILANOVIĆ, VLADA