A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/biser.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

UAE: Pronađen najstariji čisti biser u povijesti, star oko 7500 godina | Politika+
Znanost

DRAGOCJENOST: UAE: Pronađen najstariji čisti biser u povijesti, star oko 7500 godina

Sve dosad gemolozi su zastupali mišljenje da je najstariji čisti biser, nastao oko 3.000 godina prije Krista.

Piše: PolitikaPlus

Najstariji čisti biser u ljudskoj povijesti star oko 7.500 godina pronađen je na neolitičkom groblju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekli su francuski arheolozi koji su ga otkrili.

"Sve dosad gemolozi su zastupali mišljenje da je najstariji čisti biser, nastao oko 3.000 godina prije Krista, pronađen na pretpovijesnom nalazištu u Japanu", ističe Francuski nacionalni centar za znanstveno istraživanje (CNRS) koji je izvijestio o ovom otkriću.

No "biser pronađen u Umm al-Quwainu 2, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima" nastao je oko 5.500 godina prije Krista i njegova je starost određena pomoću ugljika 14. "Dakle, riječ je o najstarijem čistom arheološkom biseru dosad poznatom u Arabiji, ali i u svijetu", dodaje CNRS.

Ovo otkriće upućuje da je u tom dijelu svijeta rođen lov na bisernice radi "estetske vrijednosti" bisera, pa i u "obredne svrhe" kod ukopa.

Biser nije bio probušen, a pronađen je u grobnici jedne osobe u nekropoli Umm al Quwain 2.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UAE, arheologija, biser