Hrvatska

MILANOVIĆ PRIHVATIO: Mirela Holy podnijela ostavku: Svojim nepromišljenim e-mailom nanijela sam štetu Vladi

Premijer je brzo reagirao i prihvatio njenu ostavku.

FOTO: zagorje.com
Piše: Ivan Klarić/Vanja Deželić/Ivan Hrstić


"Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim Vam ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku Uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske"

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy podnijela je ostavku na svoju funkciju nakon što je do javnosti stigao e-mail u kojem se zalaže za posao Heidi Mazije u Hrvatskim željeznicama.

"Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim Vam ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku Uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske", stoji u ostavci.

 

Premijer Zoran Milanović ubrzo je priopćenjem naveo da prihvaća njenu ostavku. Očito nije imao ni mnogo izbora, jer se ministričina fotelja opasno zatresla još u aferi Kalambura, kad je zaposlila osobu protiv koje je podignuta optužnica, a zatim još i javno prejudicirala ishod pravosudnog procesa.


Rezultat je to afere koja je izbila nakon što je jučer otkriveno kako je predsjedniku uprave HŽ-a Reneu Valčiću uputila e-mail u kojemu ga moli da poštedi otkaza Heidi Maziju, suprugu Gorana Mazije, člana Savjeta za zaštitu okoliša SDPH.

"Obraćam Vam se jer je Heidi stekla dojam da ju se pogrešno veže uz Rogožarovo političko imenovanje te se boji da ćete zbog toga s njom raskinuti ugovor o radu. Molim Vas da razmotrite mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu," napisala je ministrica Holy u pismu Valčiću.

Iz njezine reakcije je jasno da nije sama shvatila da je napravila katastrofalnu pogrešku, već da joj je sa samog vrha stranke, možda i od premijera osobno, poručeno da se preko ovoga ne može prijeći. Ministrica je još jutros odricala krivnju, pokušavajući problem prebaciti na drugi kolosijek. Naime, urednik HRT-a koji je pismo prvi objavio tvrdi da ga je optužila za špijuniranje, a zatim je i javno potvrdila da je rekla da će zatražiti istragu o tome kako je pismo došlo u javnost, odnosno istragu o tome prisluškiva li se nju ili Valčića, koji joj je zanijekao da je on bio taj koji je pismo dostavio medijima.

 
No, na kraju ostaje suština: ministrica je pred kamerama praktično priznala da je šefu HŽ-a sugerirala (svejedno zvali mi to 'intervencijom' ili, kako to ministrica kaže - 'preporukom') da ne otpušta tajnicu, jer da ona nije HDZ-ov politički izbor, već da je došla po natječaju, te da je još k tome i supruga njihovog stranačkog kolege, dakle - 'naša'.
I to u trenutku kad je već bilo najavljivano da će tisuće radnika u HŽ-u ostati bez posla.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, mirela holy, ostavka,