A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-patafta-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Davor Patafta: Divlji Čačić mi je zbog smeća i njegovih osobnih interesa prijetio sjekirom | Politika+
Hrvatska

VARAŽDINSKI OTPAD: Davor Patafta: Divlji Čačić mi je zbog smeća i njegovih osobnih interesa prijetio sjekirom

'Čačić se u vezi s varaždinskim smećem petlja u resor Ministarstva zaštite okoliša.'

Piše: P/H

Vlasnik T7 grupe Davor Patafta danas je na konferenciji za novinare u Varaždinu izjavio da bi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić trebao dati ostavku, jer se petlja u resor Ministarstva zaštite okoliša budući da je sinoć u Ministarstvu gospodarstva postignut dogovor u vezi s problemom varaždinskog smeća.

"Gospodin Čačić mi je rekao da je kršćanin za kojeg važi 'tko tebe kamenom - ti njega sjekirom'. Rekao mi je da, ako se nećemo u određenim poslovima ponašati u skladu s njegovim političkim i osobnim interesima, nećemo više ništa moći raditi u Varaždinskoj županiji i šire"

"Ako je ministrica Holy dala ostavku jer se petljala u nešto što nije njezin resor, zašto Čačić ne bi dao ostavku jer se petljao u resor Ministarstva zaštite okoliša", ocijenio je Patafta. Dodao je da smatra da se varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, u vezi s problematikom otpada, ponaša po napucima Čačića, odnosno da je, nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša naredilo zaustavljanje balirke prije nego je Grad našao rješenje za otpad, "trčao političkom tati u Zagreb da riješi problem".

Patafta je rekao i da mu je Čačić 2008. dok je bio varaždinski župan, osobno prijetio da će mu uništiti posao ako odbije poslušnost. Kazao je da je, prije nego su varaždinska gradska komunalna tvrtka Varkom i tvrtka T7 VIS sklopili ugovor o interventnom zbrinjavanju komunalnog otpada u novoj tvornici za mehaničko-biološku obradu u Brezju, Čačić od njega tražio da konzultira njegove konzultante jer je, tvrdi Patafta, Čačić imao svoj projekt spalionice otpada na Motičnjaku".

"Gospodin Čačić mi je rekao da je kršćanin za kojeg važi 'tko tebe kamenom - ti njega sjekirom'. Rekao mi je da, ako se nećemo u određenim poslovima ponašati u skladu s njegovim političkim i osobnim interesima, nećemo više ništa moći raditi u Varaždinskoj županiji i šire", ustvrdio je Patafta.

Točno godinu dana od uhićenja zbog sumnji da je s bivšim varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom i još nekim osobama bio upleten u malverzacije kojima je Grad oštećen za višemiljunske iznose, Patafta je danas ustvrdio da sumnja da su politički čvor i zavrzlama oko varaždinskog otpada posljedica Čačićevih prijetnji. Kako je rekao, poslali su dopis premijeru Milanoviću u kojem su ga izvijestili o problemima s varaždinskim otpadom te ukazali na to da Čačić koristi funkciju prvog potpredsjednika Vlade, ministra gospodarstva i predsjednika HNS-a, da bi ostvario svoje osobne interese te bi se politički ili privatno osvetio.

 

.....

 

.....

 IZJAVA DAVORA PATAFTE:

Zbunjuje nas to što je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u petak isticao da ima rješenje za varaždinski otpad bez obzira na važeće ugovore, odnosno da je sve dogovorio s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode koje će odgoditi inspekcijska rješenja, a nakon toga se ispostavilo da je to samo, nažalost, još jedna od velikih laži gradonačelnika, našeg Gorana i njegovog političkog tate Čačića, koji neće poštivati ugovorne obveze. Gradonačelnik Habuš problemu otpada pristupio je na jedan specifičan način, kao da se tako ozbiljne stvari dogovaraju u šumi.

U 15-ak godina bavljenja poduzetništvom u Hrvatskoj i 40-ak zemalja svijeta nigdje nisam upoznao veće lažove.

Ovo što g. Habuš govori, za nas koji cijenimo praktičnost, poduzetništvo i legalizam, uistinu je fascinantno. Govorio je da nema nikakve ponude ili prijedloga od T7 VIS-a, iako je 5.3. primio jedan takav, kao i u travnju i svibnju i ukupno njih desetak. Razumijem Gorana, jer je deset godina radio u šumi pa ne razumije svijet poduzetništva i dokumenata. Ali neka si kao gradonačelnik angažira stručnjake za rješenje ovog političko-pravosudnog čvora pa da ne moraju građani ili naša tvrtka trpjeti zbog toga što se on ni u šta ne razumije ili mu politički tata Ratko možda ne daje da nešto učini, konačno treba prestati s nezakonitim baliranjem zbog kojeg na ulazu u Varaždin, „grad kulture“, je odloženo 100.000 tona bala otpada na vodozaštitnom području.

Kasno poslijepodne, kako je dodao, Habuš je otišao kod svog političkog tate i naredbodavca u Zagreb, panično tražeći pomoć.

I to je zbunjujuće jer, kad nas je zvao predsjednik HNS-a, g. Čačić, tražeći da se nađe kompromis, isticao je da se ne bi htio petljati u problem varaždinskog otpada, jer to nije njegov resor. Ako ono ne spada u njegov resor, zašto se onda sinoć u njega upetljao? Ako je ministrica Holy dala ostavku, jer se upetljala u tuđi resor, zašto ostavku ne bi sada dao Čačić je se upetljao u područje Ministartsva zaštite okoliša i prirode, to tim više što je tražio od inspekcije da se ukine rješenje o zabrani ilegalnog baliranja i odlaganja. Čačić nekoga potiče na činjenje kaznenog djela? Uistinu nas  kao poduzetnike zbunjuje da netko može s političkom moći utjecati na inspekcijska rješenja. To nas kao ljude iz svijeta poduzetništva fascinira, naglasio je Patafta te dodao kako mu je jako bilo drago što je predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina g. Josip Hehet (SDP) posjetio tvornicu za MBO i predložio da se predstojeći nastavak sjednice Gradskog vijeća u utorak održi upravo u tvornici jer je fascinantna i otvara 100 novih radnih mjesta i pokreće još stotine.

Prvi zamjenik predsjednika Vlade diljem Hrvatske priča kako podržava investitore, ali zbunjuje to što se takva podrška ne vidi kada je u pitanju 180 milijuna kuna vrijedna i gotova MBO tvornica za obradu otpada koja stoji, jer Grad Varaždin ne želi isporučiti otpad i poštovati važeće ugovore.

Ta tvrtka može zaposliti 100-tinjak ljudi, a T7 VIS i povezane tvrtke zapošljavaju 700 ljudi. No to njega ne zanima. Pisali smo mu prije dva tri mjeseca kao investitor koji je spreman za otvaranje još novi radnih mjesta da nas primi, ali nas nije. Doduše javio se telefonom navodeći da je za neko kompromisno rješenje, ali očigledno da se radilo o lažima, jer naredbe daje drugačije.

Čačić je bio varaždinski župan upoznat s time da će se s T7 VIS-om  sklopiti ugovor o interventnom zbrinjavanju varaždinskog otpada. Prije sklapanja ugovora osobno mi u nazočnosti svjedoka  prijetio i to na za njega vrlo osebujan način koji ne dolikuje političaru. Tražio je da radim u skladu s njegovim privatnim i političkim interesima ili više nikada neću moći ništa raditi u Varaždinskoj županiji ili šire.  Prijetio mi je i agresivno objašnjavao da je on poseban kršćanin, ali ne po tezi tko njega kamenom on njega kruhom, već tko njega kamenom on njega sjekirom i da ako ga neću slušati da će on smatrati da sam ja njega kamenom. Tražio je da konzultiram njegove konzultante, jer je imao projekt izgradnje spalionice otpada na Motičnjaku. Cijena spaljivanja u njoj bila bi 180 eura po toni plus PDV, odnosno 30 do 40 posto skuplja od tadašnje VIS-ove ponude i kasnije ugovorene cijene za MBO, i to na 30 godina, a u tom razdoblju bi razlika u odnosu na MBO iznosila milijardu kuna. Očigledno je da je povoljnija ponuda T7 VIS-a nekome poremetila račune. Nije istina da bi ugovorna cijena o zbrinjavanju otpada u tvornici za MBO uistinu bila problem za građane s obzirom da je svugdje u regiji ista illi čak veća. G. Čačić često priča o nekakvim paravanima, a ja mogu reći da je njemu politika samo paravan da bi on postizao osobne interese na samo njemu osebujan način.

Rekli su da ćemo samo odlagati otpad, a zatim da tvornica za MBO ne može riješiti problem bala ili uopće otpad. A sada kada su vidjeli da je sve u redu i da se stručnjaci iz Europe dive tvornici, sada bi se htjeli dogovoriti o tome da bi netko kupio tu tvornicu. I to zbunjuje. Do jučer su govorili da tvornica ništa ne vrijedi, a sada bi je htjeli kupiti.

Čačić doslovce misli da se može uplitati u sve, jer misli da mu politička moć to dopušta. G. Čačić se upetljao u nešto gdje mu nije mjesto ili što ne smije raditi. Ako Čačić daje naloge Habušu da radi to što radi, onda Čačić potiče gradonačelnika da radi kaznena djela. Ne može prvi potpredsjednik Vlade pozivati inspekciju da promijeni rješenja. Za to postoje procedure i zakoni koji su iznad njega i njegove političke moći.

Stoga smo uputli dopis premijeru Zoranu Milanoviću i ukazali mu na taj problem. U narednih tjedan dana zamolit ćemo predsjednika Vlade da pokuša shvatiti ovu varaždinsku situaciju da ne može netko koristiti funkciju prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva, kao i funkciju predsjednika HNS-a, zbog svoje političke ili privatne osvete, odnosno privatnih interesa koje smo mu poremetili, a da toga nismo bili svjesni.

Još jednom apeliram da se sjedne za stol i nađe dogovor. No ako to ne ide, neka stvari rješava sud i pravosuđe koje će utvrditi što se sve događalo zadnjih godina. No ako će se sve tako raditi zbog taština, onda će građani Varaždina platiti zbrinjavanje otpada peterostruko: za baliranje, sanaciju tla, opasnosti gubitka zemljišta, isporuci otpada nekome i na kraju T7 VIS-u, ukoliko se dobije spor. No to ne razumije Habuš, jer nema poslovnog iskustva i ne zna što su to ugovori te sluša svog osvetoljubivog političkog tatu. Ako je tako, neka dođe i riješi problem. Ali ne na način da se rade nelegalne stvari. Govore da će se raspisati natječaji radi manje cijene. Ajmo onda raspisti natječaje za sva javno-privatna partnerstva koja je Čačić ugovorio i koja će nas u Varaždinskoj županiji koštati gotovo 900 milijuna kuna te koja su izgrađena i za to postoje važeći ugovori, a i vidimo da zbog istih sada propadaju projekti ili tvrtke te je županija umilijunskim minusima. Ili npr. Da se natječaj raspiše za dvoranu na Dravi koja je također izgrađena. Logično to ne bi smjelo biti moguće, jer su ugovori konzumirani. Dakle, ne mogu biti dvostruka mjerila ili primjeri koje institucija prava ne poznaje već 2.500 godina.

Isto tako, jer već ne znaju što bi rekli, izgovaraju se da je sve pod istragama i ne može se ništa po tome raditi. Zašto onda Čačić konzumira ugovor s MOL-om koji ima sva svoja upravljačka prava, dok se istovremeno vodi sudski postupak u kojem je optužnica čak i potvrđena? Zašto su svi ugovori oko Podravke, Fime i OTP-a konzumirani, a za koje je Čačić imao posebne izjave, iako je i tu bila istraga te također potvrđena optužnica? A u mom slučaju  je optužnica vraćena i više ne postoji.

U uredu gospodina Čačića, kao voditelj, godinama je radila Romana Kranjčić (HNS), sada novozaposlena Habuševa bliska suradnica, čiji je suprug šef varaždinske kriminalističke policije i angažiran na raznim predmetima.

Osnovano sumnjamo da tu postoji određena zlouporaba položaja i da se ne bi smjele događati neke stvari koje su u velikom sukobu interesa gdje možda i policija prema nečijim interesima uveličava sumnje jednih slučajeva dok druge sprema u ladicu. Navodno je Čačić bio s Romanom Kranjčić i u Indiji te da postoji poslovan i privatni odnos. Dakle stvari su tu u velikom sukobu interesa i nužno ih je raspetljati te molim nadležne institucije da profesionalno odrade svoj posao. No, ne bih htio da niti ja niti tvrtka, koja zapošljava 780  ljudi i želi zaposliti još 200-300, budemo kolateralna žrvtva političkih svađa između osoba bio to Čačić-Habuš ili Čehok. Za nas su svi oni slični i nisu puno različiti.

Još samo želim dodati kako bi pročelnik za komunal, g. Vlašić, koji se ne ponaša primjereno rizicima, mogao platiti dugove našoj tvrtci zajedno sa svojom suprugom pa nek dođu po zadužnice. Sramota je da on proziva tvrtku kojoj je dužan. 

 

 

 


 Za gradonačelnika Habuša Patafta je ustvrdio da je lagao kada je jučer popodne izvijestio da je s Ministarstvom zaštite okoliša dogovoreno da se varaždinski otpad i dalje odvozi u Brezje, jer je, kazao je, njima je navečer u tom ministarstvu rečeno da nisu dogovorili povlačenje inspekcijskog rješenja o zaustavljanju balirke te da ništa nije potpisano.  Na molbu novinara da komentira ono što je Patafta ustvrdio na tiskovnoj konferenciji, gradonačelnik Habuš je samo rekao da je nekoliko sati nakon što je popodne izvijestio javnost o opcijama, sinoć to i detaljizirano i finalizirano u Ministarstvu gopodarstva gdje je dogovoreno da do 11. lipnja Grad mora raspisati javni natječaj za zbrinjavanje tzv. tekućeg otpada do završetka kojeg će se otpad privremeno odlagati na novoj lokaciji.

Dogovoreno je da će uklanjanje baliranog otpada od oko 120.000 tona s 40 posto ukupnih troškova sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad Varaždin se obvezao da će za nove količine baliranog otpada zatražiti privremenu dozvolu.

U današnjem priopćenju Ministarstva zaštite okoliša je navedeno kako je bilo planirano da se sinoćnji sastanak održi u tom ministarstvu no zbog, kako je navedeno, novih okolnosti održan je u Ministarstvu gospodarstva. Sastanak je održan u tom Ministarstvu i zato što, tematika nadilazi samo pitanje rješavanja problematike komunalnog otpada u Gradu Varaždinu, već uključuje i pitanje javne nabave koja je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, navedno je u današnjem priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

t7, varaždin, goran habuš, rafimir čačić, davor patafta