Sport

ODLAZAK: Umro je legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro je od srčanog udara u 60. godini, a poznat je bio i po odbijanju meča s Alijem, kada su mu američki promotori nudili pet milijuna dolara.

Piše: PolitikaPlus

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60. godini, javili su kubanski mediji.

Stevenson je osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972., u Montrealu 1976. i u Moskvi 1980. godine i bio je opće priznat kao najbolji amaterski boksač svoga vremena.

Nakon Montreala američki boksački promotori ponudili su mu pet milijuna dolara za meč s profesionalnim svjetskim prvakom u teškoj kategoriji Muhammadom Alijem. Stevenson je ostao lojalan kubanskoj revoluciji koja je profesionalni sport stavila izvan zakona i odbio ponudu. "Što je milijun dolara prema ljubavi osam milijuna Kubanaca", rekao je.

Osim triju olimpijskih, osvojio je i tri naslova amaterskog svjetskog prvaka. Po završetku karijere bio je trener kubanskih boksača i potpredsjednik kubanskog bosačkog saveza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olimpijske igre, montreal, teofilo stevenson