Hrvatska

KADROVIRANJE: Čačić zaposlio bivšeg policajca Marijana Vargu kao savjetnika u Ministarstvu gospodarstva

S cijelom podružnicom DC-a prešao u HNS.

Piše: Ivan Klarić


Više je nego obična koincidencija da se radi o članu HNS-a iz male međimurske općine, čije formalne kvalifikacije kriminalista ne ostavljaju baš dojam kadrovskog materijala za savjetnika u Ministarstvu gospodarstva. Naši sugovornici ukazuju na najzanimljiviji detalj: Varga je bio osnivač podružnice DC-a u Međimurskoj županiji, koji je sa cijelim članstvom prešao u - gdje drugdje no - HNS! Ovim namještenjem Čačić mu samo vraća dug, tvrde naši izvori.

Nakon što smo u aferi Holy stekli djelomičan uvod u to kako se kadrovira u SDP-u, stiže nam još jedna dobra ilustracija kadroviranja u HNS-u. No, ovdje nije ostavljeno traga nikakvog skandaloznog pisma ili poziva, samo niz sugestivnih činjenica, pa ćemo na koncu odluku ipak morati prepustiti svakom čitatelju.

Vijest ukratko glasi: Novi savjetnik u ministarstvu gospodarstva je - lani smijenjeni načelnik Policijske uprave Međimurske! Još kraće (i senzacionalističkije) glasila bi: Čačić za savjetnika uhljebio bivšeg policajca HNS-ovca! No, spustimo stvari na zemlju: Ima li ijednog dobrog razloga da bivši policajac savjetuje ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika vlade u bilo čemu, osim očigledne činjenice da su obojica članovi iste stranke? Pođimo ispočetka.

Lokalni međimurski portali prije nekoliko dana objavili su kratku vijest:

Načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, s 1. lipnjem 2012. godine, raspoređen je na radno mjesto savjetnika ministra u Ministarstvo gospodarstva. Kako se radi o službeničkom radnom mjestu, sa zasnovanim radnim odnosom, prema zakonskim određenjima može u isto vrijeme obnašati i dužnost Općinskog načelnika.

Kako saznajemo, poslove koje će obavljati kao savjetnik odnose se na aktivnosti u robnim zalihama Republike Hrvatske, koje vodi Ravnateljstvo za robne zalihe u Ministarstvu gospodarstva. Načelnik će poslove savjetnika obavljati svakodnevnim odlaskom u Zagreb, a općinske poslove odrađivati će po povratku, te subotom.


Marijan Varga je diplomirani kriminalist, bio je osnivač DC-a u županiji, ali je s cijelom podružnicom prešao u HNS. Upravo zbog ovog detalja, kritičari Varge kažu kako je ovo ništa drugo no političko uhljebljenje.


Dakako, već na prvi pogled se prepoznaje dobro uhodani obrazac koji nam govori da ova vlast kad je riječ o zapošljavanju pododobnih i poćudnih kadrova posve ista kao sve prije nje. Čačićev usklik "Što je vama, pa nije ovo HDZ!" iz razdoblja kad su se dijelile ministarske pozicije, pokazuje samo da on savršeno vlada taktikom napada kao najbolje obrane.

HORVAT:  Činjenica je da je on diplomirani kriminalist i da nikada u životu nije radio sličan posao. Radi li se o političkom uhljebljenju ili ne, neka prosude vaši čitatelji, ali ja sam siguran da će vrijeme pokazati kako je odluka o njegovom imenovanju na mjesto savjetnika ministra u Ministarstvu gospodarstva pogrešna odluka i da je Marijan Varga kriva osoba na krivom mjestu.

Današnju oporbu činjenica da su i oni funkcionirali na isti ili još gori način nimalo ne sprečava da udara tamo gdje boli. Predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat tvrdi da je Varga očito nekompetentan za ovaj posao.

- Činjenica je da je on diplomirani kriminalist i da nikada u životu nije radio sličan posao. Radi li se o političkom uhljebljenju ili ne, neka prosude vaši čitatelji, ali ja sam siguran da će vrijeme pokazati kako je odluka o njegovom imenovanju na mjesto savjetnika ministra u Ministarstvu gospodarstva pogrešna odluka i da je Marijan Varga kriva osoba na krivom mjestu, kazao nam je u kratkom razgovoru HDZ-ovac Horvat.


Horvat je Vargu već nazvao najnesposobnijim načelnikom u županiji, a i neki drugi su nam ukazivali na navodne činjenice da tvrtke masovno propadaju, da jedini nije uspio dobiti ni kune od države i iz fondova EU, da imaju najveći pad nataliteta te da se i pojačanim iseljavanjem broj stanovnika male općine u kratkom razdoblju smanjio za 300. No, Varga sve kritike odbacuje ističući da ništa od toga nije činjenica. Ima spreman odgovor.


- Očito je da sam kritičarima jako zanimljiv. Općina u kojoj sam načelnik je jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj. Napravili smo, primjerice, stanicu za tehnički pregled što nema ni jedna općina u Hrvatskoj. Imamo jako dobru pograničnu suradnju s Mađarskom. Dobili smo i novac iz EU fondova, riješili smo pitanje pročišćivača vode, gospodarska zona radi punom parom i u njoj uspješno rade mnoge tvrtke tako da ta informacija kako sam ja upropastio neke tvrtke jednostavno nisu istinite. Te moje kritičare ja javno pitam, a što je to propalo? Činjenica je da su meni ljudi na izborima davali povjerenje i da to, valjda, ipak nešto znači, u jednom će dahu Varga.


VARGA: Mene je gospodin Čačić pozvao i ja sam pristao. Radi se o sektoru koji je dosta zapušten i koji se od 2004. godine nije usklađivao s europskim normama i u kojem je bilo raznih nepravilnosti. Smatram da sam kompetentan za taj posao, jer sam nešto slično radio u vojsci tijekom Domovinskog rata, ali i kao načelnik policije. Zapravo radi se o gotovo identičnom poslu.

No, bez obzira na subjektivne ili objektivne procjene njegovih sposobnosti kao načelnika, ostaje više nego obična koincidencija da se radi o članu HNS-a iz male međimurske općine, čije formalne kvalifikacije kriminalista ne ostavljaju baš dojam kadrovskog materijala za savjetnika u Ministarstvu gospodarstvu. Naši sugovornici ukazuju na najzanimljiviji detalj: Varga je bio osnivač podružnice DC-a u Međimurskoj županiji, koji je sa cijelim članstvom prešao u - e gdje drugdje no - HNS!

Ovim namještenjem Čačić mu samo vraća dug, tvrde naši izvori.

Navode da je Vargin cilj bio povratak u MUP, no, očito je mnogo lakši bio ulazak u Čačićev resor. Kada smo Vargu upitali kako on kao diplomirani kriminalist može kvalitetno obavljati funkciju savjetnika ministra za pitanja robnih zaliha u Ministarstvu gospodarstva i nije li očito da je njegov novi posao ništa drugo no političko uhljebljenje, Varga je ponovno imao spreman odgovor.

- Mene je gospodin Čačić pozvao i ja sam pristao. Radi se o sektoru koji je dosta zapušten i koji se od 2004. godine nije usklađivao s europskim normama i u kojem je bilo raznih nepravilnosti. Smatram da sam kompetentan za taj posao, jer sam nešto slično radio u vojsci tijekom Domovinskog rata, ali i kao načelnik policije. Zapravo radi se o gotovo identičnom poslu, jer sektor robnih zaliha pri Ministarstvu gospodarstva tijesno surađuje s Ministarstvom obrane i policije, kaže nam Varga, ponovno odbacujući bilo kakvu pomisao da je politički uhljebljen.


Ipak, mi smo zatražili i odgovor Ministarstva gospodarstva s jasnim pitanjem koje su reference Marijana Varge da kao diplomirani kriminalist dobije posao savjetnika ministra za pitanje robnih zaliha. Reakciju ministarstva prenosimo u cijelosti.

- Gospodin Marijan Varga je temeljem rješenja ministra gospodarstva od 24. svibnja 2012. godine raspoređen s danom 1. lipnja 2012. na radno mjesto savjetnika ministra u Kabinetu ministra na određeno vrijeme do prestanka mandata ministra sukladno svojim kompetencijama i radnom iskustvu.

Na temelju istih gospodin Varga će obavljati poslove na području nadzora i kontrole robnih zaliha koje vodi Ravnateljstvo za robne zalihe u Ministarstvu gospodarstva.


U vrijeme kad je obavljao poslove načelnika Policijske uprave Međimurske, uz druge odgovornosti, provodio je plan mobilizacije korištenja robnih zaliha te ustrojavanja civilne zaštite i vatrogasne službe koji robne zalihe koriste za svoje potrebe u situacijama djelovanja u neposrednim ratnim opasnostima i elementarnim nepogodama.
Za vrijeme njegova mandata u Općini Donja Dubrava (oko 2000 stanovnika) uspješno su dovršene dvije gospodarske zone na kojima radi stotinjak ljudi, a nije zanemariva ni činjenica da je gospodin Varga tri puta na lokalnim izborima dobio povjerenje građana.


Za obavljanje poslova navedenog radnog mjesta službeniku se temeljem Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi obračunava mjesečna plaća po koeficijentu 2,70.


Što predstavlja solidnu plaću, a kad se tome doda da će zadržati mjesto načelnika u udaljenoj općini Donja Dubrava, te da će mu porezni obveznici plaćati putne troškove (svakodnevno bi trebao prevaliti 250km), Marijan Varga će barem četiri sljedeće godine bezbrižnije živjeti, a možda i dulje, budući da se ne radi o mjestu koje je po definiciji političko namještenje.