A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-306.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HBK raspravljao o kršenju Ugovora sa Svetom Stolicom u vezi vjeronauka | Politika+
Hrvatska

CRKVA: HBK raspravljao o kršenju Ugovora sa Svetom Stolicom u vezi vjeronauka

Raspravljali o pitanju statusa Vojnoga ordinarijata u svjetlu nove Uredbe Vlade RH o ustroju Ministarstva obrane.

Piše: PolitikaPlus

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), na kojem su se biskupi osvrnuli na kršenje Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture pokušajem reduciranja nastave vjeronauka na prva dva razreda u srednjim medicinskim školama te na druge negativne pojave glede upisa djece na vjeronauk u školi, održano je jučer i danas u Zagrebu, priopćeno je iz Tajništva HBK.

Tajništvo ističe da će biskupi pozvati roditelje da odgovornije skrbe o vjerskom odgoju svoje djece te da ne dopuštaju povredu njihova roditeljskog prava na školovanje i odgoj djece u skladu s vlastitim uvjerenjem.

Razmotrili su i prijedloge vezane za proslavu Godine vjere, koja će svečano započeti 11. listopada, na pedesetu obljetnicu otvaranja Drugoga vatikanskog koncila, a kako se navodi, istoga dana bit će obilježena i 20. obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve. Tajništvo dodaje da su dogovorene pojedinosti zahvalnoga hodočašća u Rim, koje će se održati od 5. do 9. studenoga.

Ističe i da su raspravljali o pitanju statusa Vojnoga ordinarijata u svjetlu nove Uredbe Vlade RH o ustroju Ministarstva obrane.

Također napominje da su biskupi na tragu Apela s plenarnoga zasjedanja HBK i Izjave Stalnoga vijeća HBK o Prijedlogu zakona o Medicinski pomognutoj oplodnji ponovno istaknuli da se radi o Zakonu koji uređuje iznimno važno i osjetljivo područje, te da će Zakon svojim rješenjima bitno odrediti budućnost obitelji i naroda.

Navodi se i da će zato biti tiskani prigodni materijali s najvažnijim informacijama o umjetnoj izvantjelesnoj oplodnji, koji će biti podijeljeni po Hrvatskoj.

Biskup Ante Ivas izabran je za predsjednika Biskupske komisije HBK za liturgiju, a Tajništvo podsjeća da su imenovani i novi članovi u pojedina tijela HBK.

Na zasjedanju, kojim je predsjedao predsjednik HBK đakovačko-osječki biskup mons. Marin Srakić, biskupi su informirani i o susretu zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, kojem su nazočili članovi Stalnoga vijeća HBK i članovi Svetoga Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

Izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK nazočio je i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Marin Srakić, Ante Ivas, VJERONAUK, HBK