A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte stabilne, ulagači čekaju OPEC | Politika+
Svijet

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte stabilne, ulagači čekaju OPEC

'IEA je potvrdio da zalihe rastu, a ne želi reći da postoji višak ponude. To ne utječe značajnije na cijene.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima dok ulagači očekuju ovotjedni sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) radi smjernica o razini prozivodnje.

"IEA je potvrdio da zalihe rastu, a ne želi reći da postoji višak ponude. To ne utječe značajnije na cijene"

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu ostala nepromijenjena i iznosila je 97,16 dolara. Nije se značajnije mijenjala ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 83,24 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku procijenila je u srijedu u najnovijem izvješću da je iranski izvoz nafte od početka godine pao oko 40 posto pod utjecajem sankcija koje su uvele zapadne zemlje. Ta je procjena protumačena kao poziv OPEC-u da zadrži proizvodnju na sadašnjoj visokoj razini kako bi pomogao oslabljenim zapadnim ekonomijama koje muku muče s visokim cijenama energije.

Izvješće ipak nije potaknulo značajnija kretanja na tržištu nafte.

"IEA je potvrdio da zalihe rastu a ne želi reći da postoji višak ponude. To ne utječe značajnije na cijene", zaključio je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Pozornost je sada okrenuta ovotjednom sastanku članica OPEC-a radi eventualnih promjena u razini proizvodnje, budući da zagovornici više razine cijena nafte traže od Saudijske Arabije da smanji priozvodnju.

OPEC i američka vlada složili su se u utorak da bi svjetska tržišta nafte mogla dodatno oslabiti u drugoj polovini godine, s obzirom na izgledno slabljenje potražnje. Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 94,99 dolara za barel, što znači da je bila 2,35 dolara niža nego prethodnog radnog dana.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

opec, cijene nafte, nafta