A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineska agencija: Europa mora u potpunosti biti svjesna da je na istom brodu | Politika+
Mojbiz

XINHUA: Kineska agencija: Europa mora u potpunosti biti svjesna da je na istom brodu

'Nitko s njega neće sići netaknut ako brod zahvate snažne gospodarske oluje.'

Piše: PolitikaPlus

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je agencija Xinhua, uoči presudnih parlamentarnih izbora u Grčkoj i summita G20 u Meksiku.

"Usporedimo li eurozonu s velikim brodom, moramo znati da nitko s njega neće sići netaknut ako brod zahvate snažne gospodarske oluje. Zemlje na tom brodu moraju si pružiti ruku spasa", ističe službena kineska agencija.

"Njemačka i Francuska, dva gospodarska pokretača eurozone, trebale bi možda zanemariti svoje političke razlike, razvijati međusobnu suradnju i preuzeti važniju ulogu u rješavanju dužničke krize", predlaže agencija u svom komentaru.

"Što se tiče zemalja teško pogođenih krizom, poput Grčke i Španjolske, one moraju - kao i njihovi narodi - shvatiti da se moraju provesti bolne mjere, među kojima štednja, smanjenje proračunskog deficita i reforma njihova financijskog sustava", dodaje Xinhua.

Gospodarstvo Kine, koja je otkupila velik dio europskog javnog duga, sve više trpi zbog krize u Europi, koja je najveće tržište za izvoz kineskih proizvoda. Po nepotvrđenim procjenama stručnjaka, kineska vlada posjeduje europskih državnih obveznica u vrijednosti većoj od 500 milijarda dolara.

Njemački, britanski, talijanski, francuski, španjolski i čelnici Europske unije obvezali su se u petak na videokonferenciji uoči summita G20 u Los Cabosu, u Meksiku, da će "jamčiti gospodarsku stabilnost i podupirati rast".

Na summitu G20 u ponedjeljak i u utorak Europljane će njihovi partneri još jednom izložiti pritisku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, kina, meksiko