Mojbiz

KRIZA: Indijski premijer pozvao europske čelnike da odlučno djeluju

'Nadamo se da će europski čelnici odlučno djelovati kako bi otklonili financijske probleme s kojima su sučeljeni.'

Piše: PolitikaPlus

Indijski premijer Manmohan Singh pozvao je europske čelnike da odlučno djeluju kako bi otklonili krizu u eurozoni, uoči odlaska na summit G20 u Meksiko.

"Nadamo se da će europski čelnici odlučno djelovati kako bi otklonili financijske probleme s kojima su sučeljeni", rekao je Singh. Nastavak krize u eurozoni mogao bi "dodatno oslabiti svjetska tržišta i loše utjecati na naš gospodarski rast", upozorio je indijski premijer.

Singh i njegov ministar financija Pranab Mukherjee ocijenili su da je dužnička kriza u Europi jedan od glavnih uzročnika usporavanja indijskog gospodarstva.

Nakon višegodišnjeg rasta od gotovo 9 posto, Indija je u zadnjem tromjesečju 2011.-2012. imala pad od 5,3 posto na godišnjoj razini, što je najlošiji pokazatelj u zadnjih devet godina, a posljedica je usporavanja svjetskog gospodarstva i zaoštravanja monetarne politike radi suzbijanja inflacije.

Njemački, britanski, talijanski, francuski, španjolski i čelnici Europske unije obvezali su se u petak na videokonferenciji uoči održavanja summita G20 u Los Cabosu, u Meksiku, da će "jamčiti gospodarsku stabilnost i podupirati rast".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

manmohan singh, europska unija, indija