A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gordan-maras-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gordan Maras: Počinjemo s prvim isplatama sredstava poduzetnicima | Politika+
Tvrtke

NAJAVA: Gordan Maras: Počinjemo s prvim isplatama sredstava poduzetnicima

Novim zakonima i odredbama nastat će pozitivnija poduzetnička klima u Hrvatskoj.

Piše: Branko Čović

Ministarstvo poduzetništva i obrta je povodom prvih šest mjeseci rada predstavilo rezultate natječaja iz programa 'Poduzetnički impuls', te najavilo prve isplate sredstava. Također, najavljene su izmjene Zakona o obrtu te novi zakon o poticanju investicija.

Ministar Gordan Maras je predstavio mjere Vlade RH za rasterećenje poduzetništva; kombinacija fiksalne konsolidacije i poreznog rasterećenja, uklanjanje administrativnih barijera, uvođenje reda u financijsko poslovanje i podizanje poslovne discipline, te novi zakon o poticanju investicija i unapređenje investicijskog okruženja, kao i novi Zakon o Obrtu.

Ministarstvo je također ukazalo na novosti u provođenju programa poticaja, a to su stroži kriteriji, poticaji posebno namijenjeni povećanju proizvodnje i izvoza, te stvaranje novih radnih mjesta

Ministar Maras navodi da je ukupno rasterećenje u prvih šest mjeseci veće od tri milijarde kuna, isto tako ističe trendove u obrtništvu 2012. te iznosi podatak da je ove godine otvoreno 4.499 obrta, a u isto vrijeme zatvoreno njih 4.095 što je plus od 404 obrta. Što je prouzrokovalo u prvih pet mjeseci ove godine više od 6.300 novih radnih mjesta, što je 30 posto više od istoga razdoblja 2011.

Ministarstvo je također ukazalo na novosti u provođenju programa poticaja, a to su stroži kriteriji, poticaji posebno namijenjeni povećanju proizvodnje i izvoza, te stvaranje novih radnih mjesta. Zbog bolje evolucije i kontrole, isplata u dva dijela (60 posto i 40 posto) ukoliko se sredstva potroše namjenski, obavezan povrat poticaja. Isplata sredstava počinju već sljedeći tjedan.

Uvode se izmjene zakona o poticaju razvoja maloga gospodarstva, a zakonskim su izmjenama, sukladno preporukama EK, kategorizirani mikropoduzetnici s manje od 10 zaposlenih, mali pouzetnici s manje od 50 zaposlenih, te srednji poduzetnici s manje od 250 zaposlenih.

Definirane su i veličine projekta - mikroprojekti do dva milijuna eura, mali do deset milijuna eura, te srednji projekti s 50 milijuna eura. Također je proširena nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Ministar Maras se također osvrnuo na ključne prioritete iz strateškog plana za razdoblje 2012-2014. - konkuretnost, izrada strategije razvoja poduzetništva 2013-2020. , raspisivanje arhitektonskog natječaja za regionalni centar za poduzetničko učenje.

 Uvode se i izmjene Zakona o obrtu; obrtnici više nebi trebali jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta. Plan je da se odgovornost obrtnika propiše na način da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti obrta. Planira se privremeno ukinuti plaćanje izdavanja obrtnice čime će se dodatno rasteretiti obrtnici te se omogućiti jednostavnije i povoljnije pokretanje poslovanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

projekt, novac, gordan maras, poduzetnici