A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjiga-predstavljanje-100.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Roman o francuskom heroju 'Jean ili miris smrti' predstavljen u Zagrebu | Politika+
Kultura

SVEČANO: Roman o francuskom heroju 'Jean ili miris smrti' predstavljen u Zagrebu

Autorica je govorila o slobodi kao elementu koji određuje čovjekovo lice.

Piše: PolitikaPlus

Pred prepunom dvoranom Knjižnice Bogdana Ogrizovića sinoć je predstavljen u Zagrebu roman Nevenke Nekić "Jean ili miris smrti". Svojim dolaskom na predstavljanje uzveličali su biskup zagrebački dr. Valentin Pozaić, izaslanice ministra branitelja Predraga Matića, saborska zastupnica gđa. Ruža Tomašić, predstavnici raznih udruga, znanstvenih ustanova, a najviše je pozornosti pobudio Paul, brat Jeana –Michela Nicoliera.

U predstavljanju romana sudjelovali su Miroslav Međimorec, književnik i redatelj, branitelj u Domovinskom ratu i nekadašnji hrvatski veleposlanik u Švicarskoj; Đuro Vidmarović, književnik i diplomat, naš prvi veleposlanik u Ukrajini, Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i autorica romana Nevenka Nekić.

Autorica je govorila o slobodi kao elementu koji određuje čovjekovo lice, o dužnosti književnika prema svom narodu, o istini i dostojanstvu kao idealima koji su općeljudski, a isto tako i trenutku oprosta zločincima

Izvanredno minucioznom i stručnom analizom romana obratio se publici Miro Međimorec i u analizi istaknuo konstruktivne elemente romana: snovitost koja se kao lajt-motiv provlači kroz tekst, psihološki pristup autorice liku mladića Jeana-Michela ali i krvnicima, kontrast između žrtve i ubojica koji se najviše istaknuo u opisu glazbe, spisateljicin sukob sa zlom u samoj dramskoj radnji kao i snagu riječi i jezika kao općega toposa u književnosti. Predložio je da se jedna ulica ili ustanova u Vukovaru nazove imenom Jeana-Michela Nicoliera.

Đuro Vidmarović bazirao je svoj pristup djelu analizom dokumentarnoga u okvirima romanesknoga diskursa, uprizorenju zločina koji su opisani prvi puta u književnom djelu ovoga obima, istaknuo odnos Europe prema Domovinskom ratu, naglasio psihološku traumu same autorice u pisanju ovakvoga teksta, odabrao dramatične odlomke iz romana. Rekao je da se ovakvo djelo teško čita i ostavlja duboki ožiljak boli, ali se osjeća snaga vjere kojom autorica vodi radnju.

Autorica je govorila o slobodi kao elementu koji određuje čovjekovo lice,o dužnosti književnika prema svom narodu, o istini i dostojanstvu kao idealima koji su općeljudski, a isto tako i trenutku oprosta zločincima. Jean je postao njen sin, on ostaje kao ikona  u ovoj poemi okamenjena vremena.

Antun Ivanković upoznao je nazočne s radom Udruge koja je do sada promovirala pet knjiga vezanih uz Tovarnik i Srijem, snimila kao producent dva filma, a već je započela i film o Jeanu-Michelu. Najavio je počasnu utrku Tovarnik-Vatikan kako bi se Svetom Ocu predala knjiga o vlč.Ivanu Buriku s namjerom da se uzdigne na čast oltara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, vukovar