A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-jarnjak-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Jarnjak: Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je bio svemoguć | Politika+
Hrvatska

SVJEDOČENJE: Ivan Jarnjak: Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je bio svemoguć

'Vi ste kao predsjednik stranke sve mogli, mogli ste raditi mimo glavnoga tajnika, čak ste jednom sazvali sjednicu Predsjedništva HDZ-a, a da me niste ni pozvali.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da je bio svemoguć.

"Vi ste kao predsjednik stranke sve mogli, mogli ste raditi mimo glavnoga tajnika, čak ste jednom sazvali sjednicu Predsjedništva HDZ-a, a da me niste ni pozvali", rekao je Jarnjak.

Na Sanaderov upit je li moguće da su Helga Draženović i Željka Canjuga te još neke osobe, koje su najvjerojatnije bile zaposlene u Vladi, radile i za HDZ, Jarnjak je rekao da je to moguće, a da to on nije znao.

Jarnjak je u svjedočenju tvrdio da je Sanader sam donosio odluke o pitanjima koja nisu uvrštena na dnevni red Predsjedništva.

Sanaderova obrane prigovorila je na točnost Jarnjakova iskaza, tvrdeći da u većem dijelu nije zasnovan na vlastitim saznanjima, već da je splet niza zaključaka temeljenih na interpretaciji tuđih, neprovjerenih informacija.

Za Sanaderovu obranu sporne su i Jarnjakove bilješke o događajima u HDZ-u, na koje su prigovorili zbog nevjerodostojnosti jer se, smatraju, ne može utvrditi vrijeme njihova nastanka. Bilješke su načinjene na listovima koji su se mogli naknadno umetati i dopisivati, prilagođavajući to situaciji, tim više što su iste korištene prilikom davanja Jarnjakova iskaza, koji je prvo ispitan kao okrivljeni, nakon čega je dobio status svjedoka, rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Prvooptuženi Sanader odbacio je navode da je njegova kći koristila službeni mobitel HDZ-a te da joj je ta stranka plaćala telefonske račune. Za Sanadera je nistiniti i Jarnjakov iskaz oko Osječke televizije i stranačkog BMW-a.

 

Sanaderova obrane prigovorila je na točnost Jarnjakova iskaza, tvrdeći da u većem dijelu nije zasnovan na vlastitim saznanjima, već da je splet niza zaključaka temeljenih na interpretaciji tuđih, neprovjerenih informacija.

Branitelj Ratka Mačeka Tihomir Rubeša u prigovru je rekao kako se ne može oteti dojmu da su Jarnjakove bilješke korištene u funkciji da Jarnjak izbori status svjedoka, jer je u fazi istrage imao drugu procesnu poziciju. "Vjerodostojnost svjedoka je dovedena u sumnju njegovim nastojanjem da zasluži položaj koji je dobio u ovom postupku", rekao je Rubeša.

Jarnjak je na upit obrane HDZ-a o poslovanju te stranke, rekao da je HDZ svake godine dostavljao Državnoj reviziji završni račun te da je prihvaćao njezine primjedbe ako ih je bilo, a na kraju, izvješća je usvojio i Hrvatski sabor.

Na pitanja obrane Ratka Mačeka, Jarnjak je rekao da mu se Maček požalio da bi zbog angažmana Fimi medije moglo doći do problema, jer su se počeli pojavljivati naslovi u medijima i činiti političku štetu HDZ-u. U tim se razgovorima, kazao je svjedok, spominjalo Mladena Barišića u kontekstu Fimi medije.

Vezano uz izbore u Osjeku i pitanje Ive Sanadera o Osječkoj televiziji "koliko će koštati", Jarnjak je rekao kako je moguće da se to pitanje odnosilo na neke troškove ali je on shvatio da se to odnosi na kupovinu te televizije.

U svezi donacije od milijun kuna Slavena Tintora, Jarnjak je rekao kako je prihvaćeno stajalište Ratka Mačeka po kojem mu je Tintor dao dvaput po 350.000 kuna, koji je HDZ vratio.

Jarnjak je rekao da mu nije poznato što je s novcem učinjeno kao ni je li uplata evidentirana u HDZ-u.

Svjedok se nije mogao sjetiti iznosa kojim je plaćena carina za stranački BMW, jer je operativnu akciju vodila šefica računovodstva Marica Glavaš. No, prisjetio se, da je on potpisao ugovor o zatvaranju troškova za kupovinu BMW-a.

Suđenje Ivi Sanaderu se nastavlja 2. srpnja, kad bi trebao svjedočiti bivši tajnika HDZ-a Branko Bačić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan jarnjak, ivo sanader