A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-ombla-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zelena akcija traži da Vlada odbaci projekt HE Ombla | Politika+
Hrvatska

PROTIVLJENJE: Zelena akcija traži da Vlada odbaci projekt HE Ombla

'Planirana HE Ombla potopila bi špiljski sustav Vilina jama koji ima vrlo visoku bioraznolikost.'

Piše: PolitikaPlus

Aktivisti Zelene akcije danas su ispred zgrade Vlade RH održali konferenciju za novinare, tražeći od Vlade da odbaci projekt izgradnje hidroelektrane Ombla.

Planirana HE Ombla potopila bi špiljski sustav Vilina jama koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja - Natura 2000

"Donese li Vlada političku odluku da kreće u realizaciju ovog štetnog projekta, to će biti pokazatelj da se predsjednik Vlade i ostali ministri nemaju snage oduprijeti samovolji prvog potpredsjednika", rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić i pozvao ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da, kako je rekao, "pokažu kičmu" i postupe u skladu s mišljenjem neovisnih stručnjaka te Vladi predlože da odbaci projekt HE Ombla.

Pritom je podsjetio da je prije gotovo dva tjedna objavljeno da su tri od četiri neovisna stručnjaka koji su radili reviziju Studije utjecaja na okoliš, zaključili da Studiju treba odbaciti. Nakon toga je, dodao je, "uslijedila burna reakcija prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je unatoč mišljenju neovisnih stručnjaka izjavio da 'Ombla ide dalje', usuđujući se nametati svoju volju, obezvrjeđivati cijeli proces stručne revizije i prejudicirati odluku Vlade".

Ivčić je, ustvrdivši da "u energetiku svakako treba ulagati", istaknuo kako "prvi korak treba biti usmjeren u smanjenje gubitka električne energije u distribuciji koje je u Hrvatskoj znatno veće nego u državama EU-a, čime bi se eliminirala i potreba za gradnjom HE Ombla".

Usto, dodao je, "sustavom donacija, povoljnih kreditiranja i poticaja treba smanjiti gubitak energije u zgradama te poticati instaliranje solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija na zgrade".

"Iako su ovakve investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije izrazito efikasne, one ne idu na ruku građevinskom lobiju, jer nema gradnje velikih pogona i brana, a vlasništvo i profit nisu centralizirani", rekao je Ivčić.

Ako dođe do problema prilikom izgradnje HE Ombla, osim štete za prirodu može doći i do nestašice pitke vode za Dubrovnik koji se opskrbljuje iz izvora Omble

Ivčić je podsjetio da je Studija utjecaja na okoliš za projekt HE Ombla napravljena još 1999. godine, kada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas i upozorio da je prilikom njezina donošenja bilo propusta u postupku.

"Planirana HE Ombla potopila bi špiljski sustav Vilina jama koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja - Natura 2000", istaknuo je Ivčić dodavši da se HE planira graditi u području krša, koje je izuzetno porozno i nitko ne zna koliko su podzemni kanali isprepleteni i podzemne vode povezane te je moguće da bi se betoniranjem tih kanala izazvali neželjeni efekti na povezane sustave podzemnih voda.

"Ako dođe do problema prilikom izgradnje HE Ombla, osim štete za prirodu može doći i do nestašice pitke vode za Dubrovnik koji se opskrbljuje iz izvora Omble", upozorio je Ivčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, zelena akcija, ombla