A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lado-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska proslavila dvadeset godina članstva u UNESCO-u | Politika+
Kultura

SVEČANOST: Hrvatska proslavila dvadeset godina članstva u UNESCO-u

U Parizu su ovim povodom nastupili Ansambl Lado i Klapa Jelsa te uveličali događaj.

Piše: PolitikaPlus

Dvadeseta obljetnica hrvatskoga članstva u UNESCO-u obilježena je večeras svečanim koncertom u sjedištu UNESCO-a u Parizu na kojemu su nastupili Ansambl Lado i Klapa Jelsa.

Ansambl Lado predstavio je hrvatsku nematerijalnu baštinu upisanu na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva te ostale vrijedne hrvatske glazbene i plesne izričaje

Ansambl Lado predstavio je hrvatsku nematerijalnu baštinu upisanu na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva te ostale vrijedne hrvatske glazbene i plesne izričaje, a Klapa Jelsa izvela je Klapsko pjevanje, također jednu od naših kandidatura za prestižni UNESCO-ov popis.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš prilikom otvaranja koncerta kazao je da je Hrvatskoj veoma značajno članstvo u organizaciji UNESCO-a, ali i da se nada da je i UNESCO-u jednako važna činjenica da je Hrvatska članica, s obzirom na njenu aktivnost.

Istaknuo je da se Hrvatska po broju zaštićenih materijalnih i nematerijalnig dobara nalazi u vrhu svjetske liste.

S obzirom na to da se za nekoliko dana odlučuje o uvrštenju kompleksa na zadarskom Forumu na listu zaštićenih kulturnih dobara, Šipuš je ocijenio da Zadar ima dobru prezentaciju ali i da je ovaj koncert bio najbolji način lobiranja za hrvatske interese. Istaknuo je da se radi o dugotrajnom procesu koji može potrajati godinu dana ili više, ali i da vjeruje da će Zadar ući u tu listu jer to zaslužuje.

Upitan da ocjeni u kojoj se fazi nalazi kandidatura klapskog pjevanja, Šipuš je u telefonskom razgovoru Hini odgovorio da se nalazi na vrlo visokom stupnju te da je večerašnji vrhunski nastup klapa još jedan korak da se klapsko pjevanje uvrsti u listu nematerijalne kulturne baštine.

Kao najvažnija postignuća Hrvatske u 20 godina članstva Šipuš je istaknuo da je, osim činjenice da smo visoko na listi po broju zaštićenih dobara materijalne ili nematerijalne prirode, važno da nacija počne cijeniti što su naši restauratori i konzervatori učinili za našu baštinu s obnovom u ratu pogođenih objekata.

UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) specijalizirana je organizacija u sustavu Ujedinjenih naroda, utemeljena 1945. godine. Glavni cilj joj je doprinos miru i sigurnosti promovirajući suradnju među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture u cilju unapređenja općeg poštovanja pravde, vladavine zakona, ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ansambl, lado, unesco