Hrvatska

NAPETOSTI: Uhićeni radnici Jadrankamena kod suca istrage, u Splitu i Zagrebu prosvjedi potpore

Radnici su uhićeni zbog sumnje da su počinili kaznena djela i to pozivanja na otpor i samovlast.

Piše: PolitikaPlus

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u Splitu, zbog sumnji da su počinili dva kaznena djela - pozivanje na otpor te samovlast, jer su stečajnoj upraviteljici Jadrankamena Anči Bašić omogućilo ulazak u Upravnu zgradu Jadrankamena u Pučišćima na Braču.

Kako se doznaje od Katje Jajaš, odvjetnice sindikalnog čelnika u Jadrankamenu Tončija Drpića koji je među uhićenima, tijekom protekle noći uhićeni su odbijali uzimati hranu i lijekove, a jedan od njih Dario Martinić je zbog zdravstvenih poteškoća proteklu noć proveo u splitskoj bolnici, da bi se jutros ponovno pridružio preostaloj trojici uhićenika u splitskoj Policijskoj upravi.

Osim Tončija Drpića i Darija Martinića jučer su uhićeni još i braća Josip i Marko Eterović, a policija je jučer pustila na slobodu petog uhićenika Jadrankamena Željka Mladinea pošto je utvrđeno da on nije sudjelovao u prosvjedu pred Upravnom zgradom Jadrankamena u Pučišćima na Braču, te da u to vrijeme fizički nije niti bio u Pučišćima

"Tonči Drpić je danas prijepodne imao zdravstvenih poteškoća te je koristio lijekove", dodala je Jajaš za Hinu.

Potvrdila je kako četvoricu uhićenih radnika Jadrankamena danas ispituje sudac za istrage Županijskog suda u Splitu, a očekuje se da će ispitivanje biti završeno tijekom popodneva, nakon čega bi se trebalo znati hoće li radnici ostati u pritvoru ili će biti pušteni.

U međuvremenu ispred splitske Policijske uprave i obližnjeg Županijskog suda od jutros 50-tak radnika Jadrankamena iz Pučišća i njihovih obitelji čeka ishod ispitivanja četvorice uhićenika, a dio njih je proveo cijelu noć na tom mjestu prosvjedujući protiv uhićenja.

Osim Tončija Drpića i Darija Martinića jučer su uhićeni još i braća Josip i Marko Eterović, a policija je jučer pustila na slobodu petog uhićenika Jadrankamena Željka Mladinea pošto je utvrđeno da on nije sudjelovao u prosvjedu pred Upravnom zgradom Jadrankamena u Pučišćima na Braču, te da u to vrijeme fizički nije niti bio u Pučišćima.

Radnici Jadrankamena su uhićeni jučer zbog sumnje da su počinili kaznena djela i to pozivanja na otpor i samovlast, pošto su u srijedu stečajnoj upraviteljici Jadrankamena Anči Bašić onemogućili ulazak u Upravnu zgradu poduzeća u Pučišćima gdje ih je ona trebala izvjestiti o njihovim tražbinama i pitati ih imaju li nekih dopuna za svoja potraživanja za ispitno ročište koje će se održati 12. srpnja ove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, tonči drpić, jadrankamen, policija