Svijet

AZIL: Ekvador povlači veleposlanicu iz Londona zbog Assangea

'Pozivamo našu veleposlanicu u Londonu na konzultacije, jer je riječ o veoma ozbiljnoj stvari.'

Piše: PolitikaPlus

Ekvador je na konzultacije pozvao svoju veleposlanicu u Londonu u sklopu postupka razmatranja zahtjeva osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za azil, objavio je predsjednik te zemlje Rafael Correa.

"Pozivamo našu veleposlanicu u Londonu na konzultacije, jer je riječ o veoma ozbiljnoj stvari", rekao je ekvadorki predsjednik u izjavi za radio u Quitu.

Ekvador je primio zahtjev za azil Juliana Assangea, australskog državljanina, koji se u utorak sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u britanskoj prijestolnici kako bi spriječio svoje izručenje Švedskoj zbog optužbe za silovanje.

Assange strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Državama, gdje bi mu se sudilo za špijunažu, pošto je WikiLeaks objavio više od 250.000 američkih diplomatskih bilješki.

Correa, poznat po snažnim kritikama SAD-a, rekao je da je ekvadorska veleposlanica u Londonu Ana Alban u srijedu razgovarala s britanskim vlastima u vezi s Assangeom.

"Primili smo veoma ljubaznu poruku u kojoj nam engleska vlada iznosi svoje stajalište. Povest ćemo o njemu računa, ali će Ekvador na kraju samostalno odlučiti", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

julian assange, ekvador