Hrvatska

UPOZORENJE: Blok umirovljenici zajedno: Umirovljenici nikad nisu bili u težoj situaciji!

Smatraju da je Vlada pokazala nesposobnost pokretanja posrnulog hrvatskog gospodarstva.

Piše: PolitikaPlus

Blok umirovljenici zajedno (BUZ), osvrčući se na kratki video kojeg je Vlada objavila na svojim internetskim stranicama pod nazivom "Što znate o prvih 6 mjeseci Vlade" - "Plan, rad, rezultati", u večerašnjem je priopćenju ocijenio da Vlada "u šest mjeseci nije ništa učinila" te da umirovljenici u posljednjih 20-tak godina nisu bili u težoj situaciji.

Koordinator Bloka umirovljenici zajedno Lazar Grujić, ocjenjujući efekte ukidanja povlaštenih mirovina tvrdi da je "riječ samo o nekim sitnim modifikacijama temeljem kojih nitko od i do sada povlaštenih kategorija nije isključen".

Blok umirovljenici zajedno smatra kako je Vlada pokazala nesposobnost pokretanja posrnulog hrvatskog gospodarstva, dok je poboljšano punjenje proračuna - navodi se - znak da se "nesposobnost u sferi gospodarske politike kompenzira povećanim poreznim opterećenjem svojih građana

Također navodi da se manjim državnim proračunom nitko u svijetu ne hvali, jer to ujedno znači i priznanje kako nacionalna ekonomija stagnira, odnosno pada.

Blok umirovljenici zajedno smatra kako je Vlada pokazala nesposobnost pokretanja posrnulog hrvatskog gospodarstva, dok je poboljšano punjenje proračuna - navodi se - znak da se "nesposobnost u sferi gospodarske politike kompenzira povećanim poreznim opterećenjem svojih građana".

Koordinator BUZ-a Grujić također tvrdi kako nisu točni navodi da je ova Vlada zaslužna za usklađivanje mirovina, odnosno njihovo povećanje, jer je "Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe sporazum s navedenim posljedicama postiglo još prošle godine s prethodnom Vladom" te je "dotadašnji dodatak na mirovinu priključen osnovici, kao i još niz drugih pogodnosti za radnike i umirovljenike".

Ova Vlada je pak navedeno usklađivanje, a realno znači i određeno povećanje mirovina, brzopotezno kompenzirala povećanjem cijena struje, vode i plina, što je ne samo anuliralo navedeno povećanje mirovina, već ih je realno osjetno umanjila, navodi Grujić.

Kada se tome doda i povećanje cijena javnog prijevoza, hrane, lijekova - kaže Grujić - može se zaključiti da "umirovljenici u posljednjih 20-tak godina nikada nisu bili u težoj situaciji". Napominje i da se "u istom kontekstu o navodnom smanjenju liste čekanja u bolnicama može samo gorko nasmijati".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

penzija, umirovljenici, mirovina