A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/euro-177.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Španjolska službeno zatražila financijsku pomoć od zemalja eurozone | Politika+
Mojbiz

OČAJ: Španjolska službeno zatražila financijsku pomoć od zemalja eurozone

Trebat će im 62 milijarde eura, što je manje od sto koliko je eurozona ponudila.

Piše: PolitikaPlus

Španjolska je službeno uputila eurozoni zahtjev za financijsku pomoć, ne navodeći potankosti u svezi s planom koji bi trebao biti gotov do 9. srpnja, za kada je zakazan idući sastanak euroskupine.

Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španjolske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoć za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna

Španjolska vlada je izvijestila da će njezinim bankama trebati najviše 62 milijarde eura, polazeći od rezultata neovisnih revizija, a eurozona je ponudila najviše 100 milijarda.

"Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španjolske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoć za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna", ističe ministarstvo u priopćenju.

Zasad nisu utvrđeni ni iznos zatražene pomoći ni oblik zajma koji bi se bankama isplatio preko španjolskog javnog fonda za pomoć bankarskom sektoru. Guindos je prošlog tjedna najavio da bi se zajam mogao odobriti na 15 godina, "s kamatnom stopom od 3 do 4 posto".

Vlada u pismu napominje kako je spremna pojedinosti oko zajma utvrditi "prije 9. srpnja, kako bi se o tom pitanju moglo raspravljati na idućoj sjednici euroskupine".

Španjolska će ovim planom postati četvrta zemlja eurozone, nakon Grčke, Irske i Portugala, koja će primati europsku pomoć. No zajam je namijenjen isključivo bankarskom sektoru koji je zapao u krizu nakon prsnuća nekretninskog mjehura 2008.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, španjolska, eurozona