Sport

PLIVANJE: Lochte pobijedio Phelpsa u kvalifikacijama za OI u Londonu

Lochte je završio utrku s 83 stotinke ispred Phelpsa koji je vlasnik svjetskog rekorda i zlatne olimpijske medalje u toj disciplini.

Piše: PolitikaPlus

Najboljeg svjetskog plivača Michaela Phelpsa pobijedio je u Omahi na američkim kvalifikacijama za OI u utrci na 400 m mješovito njegov reprezentativni suparnik Ryan Lochte, ali su se obojica plasirala na olimpijske igre u Londonu.

Lochte je završio utrku s 83 stotinke ispred Phelpsa koji je vlasnik svjetskog rekorda i zlatne olimpijske medalje u toj disciplini.

Tyler Clary, svjetski viceprvak na 400 m mješovito s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u Šangaju bio je treći, ali nije osigurao "kartu" za London jer u američkom sustavu kvalifikacija za olimpijske igre idu samo prva dvojica.

Phelps je ranije rekao da se više neće natjecati u ovoj disciplini na velikim natjecanjima, ali se predomislio nakon što je imao dobro vrijeme na američkom Grand Prix-ju na zimu i na proljeće.

Phelps, koji je do sada osvojio 16 olimpijskih medalja, od kojih je 14 zlatnih, ima priliku u Londonu postati olimpijac s najviše medalja u povijesti. Ako osvoji još samo tri medalje prestići će sovjetsku gimnastičarku Larisu Latyninua koja je osvojila 18 medalja od 1956. do 1964.

Osim toga mogao bi postati i prvi plivač u povijesti koji je osvojio zaredom tri zlatne medalje u istoj disciplini ako pobijedi u utrci na 400m mješovito.

Međutim Lochte (27), peterostruki svjetski prvak s prvenstva u Šangaju, s dvije pobjede nad Phelpsom (200 m mješovito i 200 m slobodno), pokazao je kako taj zadatak neće biti lak.

Lochte će nastupiti u devet disciplina u Nebraski, a u nekima od njih nastupa i Phelps (100 i 200 m leptir, 200 m slobodno i 200 m mješovito).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ryan lochte, michael phelps, london2012