Hrvatska

KRITIKE: Analitičari: Neodlaskom na misu za Domovinu Milanović je nepotrebno izazvao napetosti s Crkvom

Milanović: Odlazak na misu za Domovinu je potpuno privatna stvar.

Piše: Ivan Klarić
PUHOVSKI: Istina je, odlazak na misu je privatna stvar. Ali, Zoran Milanović je predsjednik Vlade i to je bila misa za Domovinu. Da se razumijemo, njegov neodlazak nije sporan, ali šalje krivu poruku.

Nakon kritika Crkve upućenih Vladi, odnosno premijeru Zoranu Milanoviću, koji se na državni praznik nije pojavio na misi za Domovinu, u sinoćnjem intervjuu za RTL predsjednik Vlade odgovorio je zašto u crkvi Sv. Marka nije bilo nikoga iz Banskih dvora.

'Više je ministara bilo na splitskom Gay Prideu nego na misi za Domovinu. To vam sve govori', jučerašnja je reakcija jednog neimenovanog zagrebačkog svećenika na izostanak premijera i ministara s mise za Domovinu koja se povodom Dana državnosti održala u crkvi Sv. Marka na Markovom trgu u Zagrebu.

Podsjetimo, na misi su se pojavili predsjednik Ivo Josipović i izaslanik predsjednika Sabora, potpredsjednik Sabora Josip Leko. No Crkva je očito očekivala da se na državni praznik na misi pojavi i izaslanstvo Vlade.

'Imali smo sjednicu Vlade i bila je misa za Domovinu za koju sam rekao da na nju ide onaj tko je od ministara vjernik i želi moliti za Domovinu. To je potpuno privatna stvar.

 

U crkvu idem za Božić iz nekog osjećaja bliskosti s građanima. Bio sam na misi u Miljevcima prije tjedan dana jer je to mala sredina, zbog poginulih. A što se tiče ovih velikih blagdana, ne vidim prostora da nema mjesta za sve', objasnio je u intervjuu za RTL premijer Zoran Milanović.

 

GJENERO: Mislim da je nepotrebno u ova teška vremena stvarati bilo kakve napetosti s bilo kim pa tako i Crkvom koja je ipak važan čimbenik u Hrvatskoj.

Analitičari s kojima smo razgovarali ističu kako je neodlazak predsjednika Vlade i ministara na misu za Domovinu promašena odluka.

- Istina je, odlazak na misu je privatna stvar. Ali, Zoran Milanović je predsjednik Vlade i to je bila misa za Domovinu. Da se razumijemo, njegov neodlazak nije sporan, ali šalje krivu poruku, kaže nam politički analitičar Žarko Puhovski.

- Ne razumijem zašto Milanović i neki ministri nisu bili na toj misi. Mislim da je nepotrebno u ova teška vremena stvarati bilo kakve napetosti s bilo kim pa tako i Crkvom koja je ipak važan čimbenik u Hrvatskoj. Mislim da neodlaskom na misu za Domovinu Milanović i ministri nisu ništa postigli, samo su, ponavljam, nepotrebno stvorili napetost sa Crkvom, ističe analitičar Davor Gjenero.