Svijet

DNEVNIK - IX DAN: U Bruxellesu je tempo takav da za tuširanje i presvlačenje imate samo pet minuta

'Dan je počeo sa suncem, što sam doživio prvi put otkako sam ovdje.'

Piše: Stipe Plejić

Prvi put da sam u Bruxellesu vidio sunčano jutro, i to mogu vam reći bez oblaka. I tako je ostalo do kraja dana. Ujutro u devet sati sam imao sastanak u Hrvatskoj Gospodarskoj komori u Bruxelleskom uredu koji se nalazi nedaleko od mog stana. Dočekala me gospođa Mira Lepur, asistentica presjednice komore.

Ovaj ured je osnovan 2000. godine i glavni mu je cilj pomoći hrvatskom poslovnom sektoru u europskim integracijama i implementaciji pravila europskog jedinstvenog pravila. Razgovarali smo o radu ureda, njegovim obavezama, te smo dogovorili neke buduće suradnje. Već u deset sati sam išao na radno tijelo u parlamentu kojem je nazočio i gospodin Jan Olbrycht.

On je rekao da najvažnije pitanje danas ne smije biti niti pitanje novca, niti što će bit sutra s EU, nego samo kako je učiniti jačom. Jer ćemo na taj način od ovog vremena napraviti povijesni trenutak. Radnom tijelu se tada pridružio i gospodin Othmar Karas, zamjenik presjednika Europskog parlamenta i presjednik Robert Schuman Instituta.

Robert Schuman Instituta je sestrinska organizacija Robert Schuman Foundation (Foundation je krovna organizacija). Govorio je o važnosti edukacije ljudi, ulaganja u istraživanje i neistražena područja. Samo tada snaga EU može doći do izražaja. Rekao je da europskih odluka nema bez Europskog parlamenta, te da nacionalne vlade provode nacionalne interese i odluke  zemalja sukladno nacionalnim zakonima. Na radnom tijelu su još bili gospodin Paolo Licandro i Gyorgy Holvenyi, glavni tajnik Robert Schuman Foundation od 2004. godine. Gospodin Gyorgy Holvenyi je govorio o demokršćankim vrijednostima danas.

Rekao je da ljudi na ulici u Bruxellesu ne znaju mnogo o potencijalima i problemima u drugom dijelu svijeta i drugim zemljama, te da je iz tog razloga važno imati dobre predstavnike u Bruxellesu da na najbolji način zastupaju interese svoje zemlje. U 14 h sa svojim kolegama našao sam se s Hrvatskim promatračem, gospodinom Davorom Božinovićem.

S gospodinom Božinovićem smo raspravljali o vanjskoj politici Hrvatske, te odnosima sa Europskom Unijom.  On je dugogodišnji diplomat s iskustvom u različitim zemljama i kulturama. Preporučio nam je koje odbore pratiti.  U 15 sati sam otišao na grupni seminar u parlamentu sa gospodinom Gunnar Hokmark i Carlom Bildtom, Švedskim ministrom vanjskih poslova. Gospodin Hockmark je istaknuo kako smo danas svi na istom levelu, nema prvog, drugog, ni trećeg svijeta. Rekao je kako treba zaboraviti na podjele na sjever i jug, istok i zapad, jedino što je važno je jača i ljepša Europa.

Također je napomenuo da je ova kriza prilika za pozitivne promjene i na zajedničko djelovanje. Govorilo se o važnosti znanja i transferiranja znanja na tržište. Čak 80 posto istraživanja se događa van zemalja EU i 70 posto patenata je van zemalja EU. I na tome treba raditi. Grupni seminar potrajao je do 18:30, nakon čega sam s kolegama otišao presvući se, te na proslavu u povodu 20 godina Kreab&Gavin Anderson (svjetski poznata politička konzultantska korporacija).

Ovdje vam presvlačenje zajedno s tuširanjem traje doslovno pet minuta jer u suprotnom nigdje ne stižete. Na eventu su bili prisutni gospodin Hockmark i mnogi drugi svjetski priznati gosti. Kao što sam već nekoliko puta napomenuo, u Bruxellesu su svaku večer neka druženja koja su zgodna jer se može lijepo provesti i naravno upoznati mnogo ljudi.

 

I DAN: Moj prvi dan staža u Europskom parlamentu

II DAN: U razgovoru s europarlamentarcima koji štite hrvatske interese

III DAN: Europski katolički centar je uzbuđen što u EU ulazi zemlja s 90 posto katolika

IV DAN: Europski parlament: Kako se zastupnici bore za milijarde eura koje dodjeljuje EU

V DAN: Europsko vijeće: Tržišta su mnogo važnija i efikasnija od vlada jer brže donose odluke

VI I VII DAN: Kako se vikendima opuštaju europarlamentarci

 

VIII OSMI DAN: Ulazak u EU nam je otežan jer smo sami i jer je svijet pogodila kriza 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stipe plejić, bruxelles