A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-233.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josipović: Čačić, HNS i Vlada moraju ozbiljno razmisliti može li on nastaviti svoj posao | Politika+
Hrvatska

KOREKTOR IZVRŠNE VLASTI: Josipović: Čačić, HNS i Vlada moraju ozbiljno razmisliti može li on nastaviti svoj posao

Predsjednik očito ukazuje na ozbiljne dvojbe koje proizlaze iz presude Čačiću.

Piše: PolitikaPlus


"Presuda je tu, ona je takva kakva jest. Vidjet ćemo još, naravno, dok završi žalbeni postupak. U svakom slučaju mislim da i Čačić i njegova stranka i Vlada moraju ozbiljno razmisliti nakon presude u kojoj mjeri Čačić kao potpredsjednik Vlade može nastaviti svoj posao"

U HNS-u i u Vladi još nisu rekli svoje, no jasno je da njihovo mišljenje uglavnom formiraju Radimir Čačić i Zoran Milanović. A njihov stav je jasan - uvjetna presuda znači da se ništa nije promijenilo. No, reakcija javnosti je gotovo jednodušna: presuda mađarskog suda jasno pokazuje koliko je dvojbena bila odluka da Radimir Čačić s ovakvim teretom stupi na dužnost de facto potpredsjednika Vlade.

Stavu da postoje demokratski uzusi prema kojima se u takvim slučajevima podnose konzekvence očito se pridružio i predsjednik RH. Ili možda jednostavno smatra da je to prevelik teret za Vladu koju čekaju još mnogi ozbiljni izazovi.

 

"Presuda je tu, ona je takva kakva jest. Vidjet ćemo još, naravno, dok završi žalbeni postupak. U svakom slučaju mislim da i Čačić i njegova stranka i Vlada moraju ozbiljno razmisliti nakon presude u kojoj mjeri Čačić kao potpredsjednik Vlade može nastaviti svoj posao", rekao je Josipović nakon susreta s iračkom djecom koja su boravila na ljetovanju u Hrvatskoj. Josipović je dao tu izjavu novinarima nakon što je zamoljen da prokomentira presudu Čačiću.

 

Kao što je poznato, nepravomoćna presuda mađarskog suda glasi da je Radimir Čačić kriv za izazivanje nesreće u kojoj je dvoje ljudi izgubilo život. Kazna je ipak 'samo' uvjetna, zato što su pronađene olakotne okolnosti u tome što Čačić, iako brzinu nije prilagodio uvjetima na cesti, nije prekoračio brzinu koja je inače dozvoljena na toj dionici, te u činjenici da je smrtnom ishodu doprinijelo to što poginuli nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima.

Također, niz ključnih detalja nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi, kao što je je li doista bilo magle, je li škoda fabia u koju se Čačić zabio bila propisno osvijetljena, a policajci i istražitelji su također napravili niz propusta, što su Čačićevi odvjetnici vješto iskoristili.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, radimir čačić, ivo josipović