A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gradnja-500.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pokrenut projekt CROskills za izobrazbu poduzetnika za energetsku gradnju | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-EU: Pokrenut projekt CROskills za izobrazbu poduzetnika za energetsku gradnju

Banjad Pečur je pozvala sve zainteresirane dionike na suradnju u izradbi status quo analiza, nacionalne kvalifikacijske platforme te nacionalnih smjernica.

Piše: P/H


"Projekt je zamišljen u dvije faze: u prvoj fazi napravit će se status quo analiza, definirati trenutna nacionalna kvalifikacijska platforma i nacionalna strategija, dok će se u drugoj fazi definirati plan i program izobrazbe i uspostaviti sustavna i kontinuirana izobrazba za građevinske radnike"

EU danas prednjači u energetski učinkovitoj obnovi i gradnji novih zgrada, a za takvu vrstu gradnje, koja štedi energiju i čuva okoliš, sve više je zainteresirana i hrvatska država, odnosno građevinski sektor što zahtijeva veći broj stručno osposobljenih radnika, obrtnika i poduzetnika.

Radi uspostave sustavne i kontinuirane izobrazbe građevinskih radnika, obrtnika i poduzetnika za energetski efikasnu gradnju, na Građevinskom fakultetu u Zagrebu je, na poticaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, pokrenut projekt CROskills (Build Up Skills Croatia) u okviru programa CIP Inteligent Energy Europe.

"Projekt je zamišljen u dvije faze: u prvoj fazi napravit će se status quo analiza, definirati trenutna nacionalna kvalifikacijska platforma i nacionalna strategija, dok će se u drugoj fazi definirati plan i program izobrazbe i uspostaviti sustavna i kontinuirana izobrazba za građevinske radnike", rekla je koordinatorica projekta, profesorica Ivana Banjad Pečur, predstojnica Zavoda za materijale na Građevinskom fakultetu.

Partneri Fakultetu i Ministarstvu u projektu CROskills su i Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Regionalni centar zaštite okoliša Hrvatska, Hrvatska obrtnička komora, Graditeljska škola Čakovec, Knauf Insulation d.o.o. i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska), a potporu projektu dalo je i pet ministarstava: Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kao i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, udruge, strukovne komore, privatne tvrtke te Sindikat graditeljstva Hrvatske.

Kroz projekt bi se trebao povećati broj stručno osposobljenih radnika na tržištu odnosno stvoriti obrtnike i poduzetnike koji posjeduju dovoljno znanje ili su specijalizirani za gradnju niskoenergetskih, pasivnih i gotovo nultih energetskih zgrada kako bi time jamčili kvalitetnu izvedbu zgrada. Također, potrebno je kreirati mjere, pravilnike i preporuke kojima bi se stvorili preduvjeti za vrednovanje kvalificirane radne snage na tržištu.

U okviru programa Bulid Up Skills paralelno je u tijeku 30 projekata za određivanje potrebnih kvalifikacija i razvoj smjernica za školovanje kvalificiranih radnika u području energetske učinkovitosti, a provode se u svim zemljama članicama EU te Hrvatskoj, Makedoniji te Norveškoj.

Banjad Pečur je pozvala sve zainteresirane dionike na suradnju u izradbi status quo analiza, nacionalne kvalifikacijske platforme te nacionalnih smjernica.

"Od velike je važnosti, nakon definiranja smjernica, osigurati njihovu kontinuiranu primjenu i na taj način doprinijeti podizanju kvalitete gradnje vrlo niskoenergetskih zgrada u Hrvatskoj", zaključila je koordinatorica projekta.