Hrvatska

POD KONTROLOM: Jedrilica s imigrantima dotegljena u dubrovačku luku Gruž

Smještaj osiguran u lučkom području u zgradi ispod mosta dr. Franje Tuđmana, gdje će dobiti hranu i medicinsku pomoć.

Piše: p/h

Jedrilica sa 65 imigranata dotegljena je u grušku luku, a pristala je ispod mosta dr. Franje Tuđmana.

Smještaj osiguran u lučkom području u zgradi ispod mosta dr. Franje Tuđmana, gdje će dobiti hranu i medicinsku pomoć.

Jedrilica je plovila iz Grčke prema Italiji. Nakon kvara motora, sinoć im je pomogla naša Obalna straža na području južno od Mljeta. Imigrantima iz Somalije, Egipta, Sirije i Afganistana podijeljeni su voda, hrana i lijekovi. Ciljana destinacija bila im je Italija. Nakon cjelonoćnog pregovaranja i nakon što su shvatili da im prijeti humanitarna katastrofa, pristali su na tegljenje prema luci Gruž.

Jedrilicu, koju je u dubrovačku luku Gruž doteglio tegljač "Faust Vrančić", dočekali su brodovi kapetanije i policije.

Po riječima predsjednika Županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenika župana Frana Skokandića, taj je stožer spreman prihvatiti imigrante koji će biti smješteni na lučkom području na Kantafigu pošto ih pregleda liječnički tim.

"Liječnički tim sastavljen je od epidemologa i dva liječnika opće prakse koji će provjeriti zdravstveno stanje imigranata, nakon čega će se obaviti i dezinsekcija jedrilice", istaknuo je Skokandić. Dodao je kako je smještaj osiguran u lučkom području u zgradi ispod mosta dr. Franje Tuđmana, gdje će dobiti hranu i medicinsku pomoć.

Što će biti dalje s imigrantima, Skokandić nije mogao reći, ističući da su poslani upiti ministarstvima zdravstva, vanjskih i unutarnjih poslova koja bi trebala odgovoriti koja je daljnja procedura s tom ljudima.

Policija bi trebala utvrditi činjenice o okolnostima te havarije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IMIGRACIJA, IMIGRANTI