A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-563.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Joerg Schuster: U Austriji je nezamislivo da se isplaćuje provizija na kredite državi | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE SANADERU: Joerg Schuster: U Austriji je nezamislivo da se isplaćuje provizija na kredite državi

'Hypov kredit Hrvatskoj dogovorio Alois Mock.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Svjedokinji Vrdoljak nije poznato ni je li u posao s Hrvatskom bio uključen neki posrednik, a jedino iz dokumentacije koju joj je USKOK prezentirao u travnju prošle godine kada je također dala iskaz poznato joj je da se kao primatelja provizije spominjalo Eugena Laxu i londonsku tvrtku Bishops Dale.

Djelatnica austrijske Hypo banke Zlata Vrdoljak posvjedočila je danas video vezom iz Klagenfurta da je ta banka 1995. Hrvatskoj isplatila kredit na inicijativu tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, a da je u pregovorima s hrvatske strane na početku sudjelovao njegov kolega Mate Granić, a potom i Ivo Sanader.

Svjedokinja je bila pomoćnica kreditnog referenta, a iako nije radila na kreditu koji je banka dala Hrvatskoj, na više sastanaka je od člana uprave Wolfganga Kulterera čula da je Hypo banka na hrvatsko tržište ušla na Mockovu inicijativu te da su sa hrvatskim dužnosnicima o kreditu pregovarali Kulterer i njegov suradnik Guenther Striedinger.

Nije joj poznato da bi u pregovore bio uključen i tadašnji član uprave Joerg Schuster koji bi također danas trebao svjedočiti video vezom iz pokrajinskog suda u Klagenfurtu.

Svjedokinji Vrdoljak nije poznato ni je li u posao s Hrvatskom bio uključen neki posrednik, a jedino iz dokumentacije koju joj je USKOK prezentirao u travnju prošle godine kada je također dala iskaz poznato joj je da se kao primatelja provizije spominjalo Eugena Laxu i londonsku tvrtku Bishops Dale.

Laxu nikada nije upoznala niti vidjela i nije joj poznato je li i kome zaista isplaćena provizija.

Na upit Sanaderove obrane potvrdila je da je s londonskom tvrtkom radila i na drugim kreditnim poslovima, a koliko se može prisjetiti klijenti te tvrtke uglavnom su bila poduzeća iz Hrvatske. Na kraju je izjavila da uključivanje posrednika koji bi primao proviziju nije bilo ništa neobično u poslovanju banke.

Sanadera se tereti za ratno profiterstvo zbog optužbi da je od austrijske Hypo banke primio proviziju nakon što je Hrvatskoj 1995. dobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava u svijetu.

U objedinjenom postupku sudi mu se i za navodno primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kako bi toj tvrtki, po tvrdnjama USKOK-a, prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

 

Bivši član uprave austrijske Hypo banke Joerg Schuster posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za primanje provizije od te banke, da je u Austriji nezamislivo da se bilo kakva provizija isplati za kreditiranje države ili njezinih institucija.

"Zato mislim da je i u ovom slučaju nemoguće da je došlo do plaćanja provizije", kazao je svjedok koji je 1995. kada je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava u Hypovoj upravi bio zadužen za vrijednosne papire, osoblje i kredite na području Austrije. Zbog toga nije radio na kreditu koji je odobren hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, a za koji se, po onome što je čuo od bivšeg predsjednika uprave Hypo banke Wolfganga Kulterera, zalagao i tadašnji austrijski šef diplomacije Alois Mock.

"Smatrao sam da je to dobar posao za banku jer smo prvi put ušli u kreditno poslovanje u inozemstvu, a partner nam je bila nova europska država", kazao je Schuester.

Iako nije radio na kreditu Hrvatskoj Schuster se, zajedno s Kultererom, pet ili šest puta sastao sa Sanaderom u Austriji ili njegovu uredu u Zagrebu.

Više je puta ponovio da su sastanci, na kojima se nije razgovaralo o spornom kreditu već samo o gospodarstvu, politici, vremenu i Sanaderovom studiju u Austriji, održani nakon što je Hrvatskoj odobren kredit. No, kada mu je predočen iskaz hrvatskim istražiteljima iz studenoga prošle godine iz kojega proizlazi da su sastanci održani prije nego što je kredit odobren, Schuster je kazao da se ne sjeća svega što se događalo prije 17 godina.

"Ne znam točno što sam rekao 1995. ali ne vidim zašto je to bitno. Činjenica je da je Hrvatska dobila kredit i da je primila kreditni iznos", kazao je svjedok ponavljajući da u njegovim iskazima nema kontradiktornosti jer se na sastancima sigurno nije razgovaralo o nikakvim kreditnim uvjetima, osiguranjima ili rokovima.

"Zato ne vidim kontradiktornost tom više što nisam bio odgovoran za vanjsko tržište", rekao je Schuster.

Tvrdi da je na prošlogodišnjem svjedočenju pred hrvatskim istražiteljima, osim za navodnu proviziju koja se stavlja na teret Sanaderu, prvi puta čuo i za osobu imenom Eugen Laxa, iako se u spisu nalazi i pismo naslovljeno na njega koje je potpisao Laxa te isplatnica sa Schusterovim potpisom na Laxino ime.

Na pitanje Sanaderove obrane Schuster je kazao kako je bio upoznat da su Sanader i njegov tadašnji šef u Hypo banci imali osobne kredite, što je "potpuno uobičajeno".

No, kada ga je sudac Ivan Turudić upozorio da su Sanader i Granić u tom slučaju bili u sukobu interesa Schuster je kazao da on na njihovom mjestu nikada ne bi uzeo takav kredit.

Potom je i Sanader prigovorio istinitosti svjedokova iskaza ističući da nikada nije podigao kredit u Hypo banci.

Bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a USKOK tereti za ratno profiterstvo zbog optužbi da je od austrijske Hypo banke primio proviziju nakon što je Hrvatskoj 1995. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava u svijetu. U objedinjenom postupku sudi mu se i za navodno primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kako bi toj tvrtki, po tvrdnjama USKOK-a, prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Suđenje se nastavlja 30. kolovoza kada bi se u slučaju Ina – MOL trebao ispitati Stefan Hurlimann koji je hrvatskom sudu već ranije poručio da neće svjedočiti. On je posljednji svjedok tužiteljstva, nakon čega bi trebali biti ispitani tzv. svjedoci pobijanja, koje obrana još nije predložila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HYPO BANKA, IVO SANADER, SUĐENJE