Hrvatska

GLASOVANJE: Sabor: Izglasan Zakon o HRT-u, prosvjednici opet na Markovu trgu

Za zakonske izmjene glasovalo je 90 zastupnika, 26 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon sedam godina zabrane zagrebački Trg sv. Marka od 15. srpnja otvara se za javna okupljanja i mirne prosvjede, odlučio je danas Hrvatski sabor, izmijenivši Zakon o javnom okupljanju.

Za zakonske izmjene glasovalo je 90 zastupnika, 26 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Javna okupljanja i prosvjedi bit će ograničeni na prostor 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda, a na takvom okupljanju moglo bi sudjelovati najviše do 1500 sudionika koji bi mogli pristupiti Markovu trgu i tamo ostati između 8 i 22 sata.

Grad Zagreb ima obvezu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona na odgovarajući način, na južnoj strani Markova trga, označiti prostor na kojem se može održavati mirno okupljanje i javni prosvjed.

Sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o HRT-u, po kojemu će parlament kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika birati sva upravna tijela nacionalnog radija i televizije - glavnog ravnatelja, Ravnateljstvo, Programsko vijeće i Nadzorni odbor.

Nadzorni odbor i Programsko vijeće HRT-a mogu biti konstituirani kad je imenovana većina članova tih tijela, čime se, uvjeravaju vladajući, osigurava nesmetano djelovanje tih tijela ako dođe do zastoja u postupku imenovanja ili promjene dijela članova.

Glavni ravnatelj HRT-a na temelju provedenog javnog natječaja, uz prethodno pribavljeno mišljenje novinara i drugih zaposlenika iz članka 20. stavka 5. ovoga Zakona, imenuje i razrješava glavne urednike na HRT-u.

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a mora biti imenovan u osam dana, nakon što promjene zakona budu objavljene u Narodnim novinama. Saboru ga predlaže Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, bez javnog natječaja na rok od šest mjeseci.

 

Javna okupljanja i prosvjedi bit će ograničeni na prostor 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda, a na takvom okupljanju moglo bi sudjelovati najviše do 1500 sudionika koji bi mogli pristupiti Markovu trgu i tamo ostati između 8 i 22 sata.

Rok za raspisivanje natječaja za glavnog ravnatelja određen je na 90 dana.

Sabor je izmijenio Opći porezni zakon koji predviđa objavu popisa poreznih dužnika.

Taj popis dospjelih i nenaplaćenih dugova sadržavat će dugovanja 'starija' od 90 dana.

Na popisu će se naći fizičke osobe s ukupnim iznosom duga većim od 100.000 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna te ostali porezni obveznici kojima iznos duga premašuje 15.000 kuna.

Popis dužnika neće sadržavati podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga.

Zastupnici su odlučili o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, pa se od 1. srpnja ukida šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji.

Izmijenili su Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, čime se plovila izuzimaju od obveze plaćanja posebnog poreza pri uvozu ili proizvodnji i prodaji u Hrvatskoj.

Dopunjen je Zakon o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom i prihvaćena izvješća o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu te o njegovoj reviziji.

Sabor je donio Zakon o javno-privatnom partnerstvu i izmijenio zakone o udomiteljstvu, o zaštiti potrošača te o Hrvatskoj nakladi za znanost, a u drugo čitanje upućeni su zakon i zabavnim i posebnim aparatima za igru te zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

Donesen je i zakon o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata EU te potvrđen Sporazum o financiranju između Vlade i Europske komisije u okviru programa IPA 3.

Sabor je dopunio dnevni red sjednice s 20-tak novih točaka, među kojima i konačnim prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, te predloženim zakonima o financijskom poslovanju, o sportu i sportskom inspekciji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, prosvjed, markov trg