Mojbiz

POMOĆ: Cipar zatražio zajam od Rusije u visini od 5 milijardi eura

"Dobili smo zahtjev od ciparske strane i sada ga razmatramo", rekao je Siluanov novinarima, a prenijeli su ruski mediji.

Piše: PolitikaPlus

Cipar, koji je pogođen teškom ekonomskom krizom, zatražio je od Rusije zajam u visini od 5 milijardi eura kako bi njime financirao rekapitalizaciju svog bankarskog sustava kao i deficit proračuna, izjavio je u petak ruski ministar financija Anton Siluanov.

"Dobili smo zahtjev od ciparske strane i sada ga razmatramo", rekao je Siluanov novinarima, a prenijeli su ruski mediji.

Ciparski predsjednik Demetris Christofias ranije je izjavio da je istodobno zatražio financijsku pomoć od Rusije i od Europske unije, ne precizirajući u kojem iznosu.

Cipar je 25. lipnja postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije radi spašavanje vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj. Procjenjuje se da će Cipru trebati oko 10 milijardi eura, što je u odnosu na svote odobrene drugim zemljama eurozone kap u moru, ali to je više od polovice njegova BDP-a.

Rusija je prošle godine odobrila Cipru 2,5 miljardi eura po vrlo povoljnim kamatama od 4,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriza, pomoć, rusija, cipar