A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peter-higgs-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Peter Higgs nakon potvrde o postojanju 'Božje čestice': Lijepo je ponekad biti u pravu | Politika+
Znanost

ZNANSTVENIK: Peter Higgs nakon potvrde o postojanju 'Božje čestice': Lijepo je ponekad biti u pravu

Kaže da se od sredine 80-ih više ne bavi teorijskom fizikom, jer je 'prestar'.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Britanski znanstvenik Peter Higgs koji je prije gotovo pedeset godina iznio postavku o postojanju nove čestice čiji su trag fizičari CERN-a vjerojatno nedavno otkrili, priznao je u petak da je "jako lijepo biti ponekad u pravu".

Higgs, poznat po skromnosti, glatko je odbio zamisao da mu se dodijeli Nobelova nagrada koju je ovog tjedna iznio britanski astrofizičar Stephen Hawking.

Fizičar se obratio javnosti na edinburškom sveučilištu u Škotskoj, dva dana nakon objave vijesti da je Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) otkrila česticu koja "odgovara" osobinama Higgsova bozona, slavne "Božje čestice" i karike koja je nedostajala u teoriji elementarnih čestica.

CERN-ova vijest je objavljena 48 godina pošto je Peter Higgs iznio teoriju o postojanju bozona, koji je kasnije nazvan po njemu.

"Jako je lijepo biti ponekad u pravu (...). Dugo sam čekao", priznao je 83-godišnji fizičar na tiskovnoj konferenciji.

Higgs, poznat po skromnosti, glatko je odbio zamisao da mu se dodijeli Nobelova nagrada koju je ovog tjedna iznio britanski astrofizičar Stephen Hawking.

"Ne znam. Nemam dobrih prijatelja u Nobelovu odboru", odgovorio je.

Higgs je rekao da se od sredine 80-ih više ne bavi teorijskom fizikom, jer je "prestar", rekao je, "U tim godinama nisam više mogao steći dovoljno novih matematičkih znanja koja su bila potrebna, pa sam prestao."

Higgsov prijatelj i kolega Alan Walker ispričao je kako su njih dvojica skromno proslavila CERN-ovo otkriće.

Vraćali su se iz Ženeve, gdje je sjedište CERN-a, zrakoplovom niskotarifne zrakoplovne tvrtke EasyJet kada je Walker predložio fizičaru da nazdrave čašom Prosecca, talijanskog pjenušca.

"Radije bih pivo, i to London Pride", britansko pivo, uzvratio je Higgs, po Walkerovim riječima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u petak čime će se sada baviti, fizičar je kratko rekao da želi nastaviti miran život u mirovini.

"Jedini je problem što se moram skrivati pred novinarima".

Sveučilište u Edinburghu na kojem je Higgs profesor emeritus, najavilo je da će svoj novi centar za teorijsku fiziku nazvati njegovim imenom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

božja čestica, higgsov bozon, peter higgs, nuklearna fizika