Regija

BIH: Vjekoslav Bevanda: BiH izlazi iz političke krize s rekonstrukcijom vlasti

'Ja sam rekao kako se ne radi o krizi, nego o početku završetka krize. Ponudio sam dovoljno uvjerljive argumente da je kriza nastala zbog gaženja zakona i ustava u kojoj je ulogu imao i visoki predstavnik.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Ja sam rekao kako se ne radi o krizi, nego o početku završetka krize. Ponudio sam dovoljno uvjerljive argumente da je kriza nastala zbog gaženja zakona i ustava u kojoj je ulogu imao i visoki predstavnik.'

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je tijekom razgovora s pomoćnikom američke državne tajnice Philipom Gordonom održanim u subotu na marginama Croatia summita u Dubrovniku da Bosna i Hercegovina tek sada izlazi iz krize s rekonstrukcijom vlasti budući da je njezina uspostava provedena na neustavan način.

"Ja sam rekao kako se ne radi o krizi, nego o početku završetka krize. Ponudio sam dovoljno uvjerljive argumente da je kriza nastala zbog gaženja zakona i ustava u kojoj je ulogu imao i visoki predstavnik. Tek sada se počinjemo vraćati u okvire ustava i zakona", rekao je Bevanda kako ga u nedjelju citiraju tiskani mediji u Mostaru.

Pri tome se savjetnik Gordon, dodao je predsjedatelj Bevanda, zanimao hoće li to prekomponiranje vlasti dugo trajati i može li rezultirati krizom.

Na upit pomoćnika američke državne tajnice o položaju Hrvata u BiH, Bevanda je rekao kako su oni "najzainteresiraniji da se sve vrati u okvire ustava i zakona".

"Očekujemo u tome smislu da se provede presuda iz Strasbourga a Hrvati u tome procesu predstavljaju iznimno konstruktivan faktor", dodao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Pomoćnik američke državne tajnice je govoreći na VII. Croatia summitu održanom u Dubrovniku ocijenio da trenutačni pokušaji da se prekomponira državna i Vlada Federacije predstavljaju "nedobrodošlo odvlačenje pozornosti od ekonomskih i političkih prioriteta - uključujući članstvo u EU i NATO-u - za koje sve političke stranke tvrde da ih podupiru".

SDP BiH je zajedno sa SDA te HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak prošle godine iz vlasti izbacio dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata na općim izborima 2010. godine.

SDP BiH je u posljednja dva mjeseca s dva HDZ-a i Savezom za bolju budućnost postigao dogovor o uspostavi nove vladajuće većine pri čemu je inicirao proceduru izbacivanja SDA iz vlasti s državne, entitetske i županijske razine nakon što se ova stranka usprotivila prihvaćanju državnog proračuna za 2012. godinu. Iz SDA su najavili oštro protivljenje smjenama u čemu su im se priključili i dužnosnici HSP-a BiH u vlasti Federacije BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, vjekoslav bevanda, kriza