A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nafta.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Razumna odluka: Vlada zbog rasta cijena nafte stopirala najavljeno povećanje trošarina | Politika+
Energetika

RAZUMNI: Razumna odluka: Vlada zbog rasta cijena nafte stopirala najavljeno povećanje trošarina

Još najmanje dva tjedna će vladajući promatrati svjetske trendove i donijeti odluku o trošarinama.

Piše: PolitikaPlus

Očekujući nastavak trenda pada cijena naftnih derivata Vlada je odlučila podići trošarine za 15 lipa, ali na svjetskom tržištu došlo je do preokreta i gorivo ovaj put neće pojeftiniti, što bi značilo da bi to u kombinaciji s novom trošarinom bio novi udar na džep hrvatskih građana. Zbog toga je Vlada stopirala rast cijena trošarine.


Prema neslužbenim informacijama, za razliku od prošlog obračuna kada smo imali primjerice jeftiniji benzin za više od 30 lipa - ovaj put , unatoč drugačijim očekivanjima, litra eurosupera 95 treba poskupjeti za pet lipa

Na telefonskoj sjednici Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na motorni benzin i plinsko ulje.

 

Prema neslužbenim informacijama, za razliku od prošlog obračuna kada smo imali primjerice jeftiniji benzin za više od 30 lipa - ovaj put , unatoč drugačijim očekivanjima, litra eurosupera 95 treba poskupjeti za pet lipa.

 

Kada se tome doda nova trošarina od 15 lipa i PDV koji se obračunava na sve - nova cijena raste na 10,27 kuna. Dosta više od očekivane računice Vlade koja je trošarine tempirala na cijene goriva od prošlogodišnje razine kada su bile ispod deset kuna.

 

S 15 lipa povećanja trošarine Vladin plan je do kraja godine bio zaraditi minimalno 150 milijuna kuna. Primjerice, samo u jednom danu prošlog vikenda je u jednom smjeru na autocesti Zagreb - Split prošlo 35 tisuća vozila.

 

Da svaki od njih jednom napuni prosječni spremnik od 50 litara - Vladina zarada samo na povećanju trošarine iznosila bi 420 tisuća kuna.

 

Vlada je ostavila mogućnost da svoju odluku povuče ili stopira na neko vrijeme, što je i učinila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, benzin, INA, gorivo, nafta