Turizam

IZVJEŠĆE: Ostojić: Rezultati turističke sezone su u prvih šest mjeseci bolji nego u istom periodu prošle godine

'Noćenja i dolazaka je više za otprilike pet posto.'

Piše: Vanja Vučković

U prvoj polovici godine na Jadran i u Grad Zagreb pristiglo je 5,22 posto više turista nego prošle godine, i ostvareno 5,07 posto više noćenja nego lani, objavio je ministar turizma Veljko Ostojić.

Tako je, završno sa lipnjem ove godine, zabilježeno je 2,99 milijuna dolazaka i 14,77 milijuna dolazaka, pokazuju razultati Hrvatske turističke zajednice.

Premda nam mnogi faktori u prvoj polovici godine nisu išli u prilog, od datuma vjerskih blagdana do lošijeg vremena rezultati su bolji od očekivanih

Unatoč ukupnim dobrim rezultatima, domaćih turista je ove godine bilo je pet posto  manje, sa sedam posto manje noćenja, što je odraz gospodarske situaije u zemlji - smatra Ostojić.

Najveći porast u turističkim posjetima bilježe Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija s 13 posto, dok pad bilježi samo Šibensko-kninska županija i to za jedan posto manje nego lani.

- Premda nam mnogi faktori u prvoj polovici godine nisu išli u prilog, od datuma vjerskih blagdana do lošijeg vremena rezultati su bolji od očekivanih - komentirao je rezultate istraživanja Hrvatske turističke zajednice ministar turizma Veljko Ostojić.

- Ništa ne dolazi samo od sebe, tako je i ovo  pokazatelj ozbiljnog rada i intenzivnijih tržišnih aktivnosti na području turizma - dodao je Ostojić.

Što se tiče stranih turista najviši porast ostvarili su Britanci s 26 posto više noćenja nego lani. Slijede ih turisti iz Njemačke i Austrije, dok je Talijana bilo šest posto manje, a iz HTZ-a očekuju ih čak 24 posto manje nego prošle godine.

- Iako su rezultati bolji od očekivanih, uspjeh ćemo ipak mjeriti financijskim pokazateljima na kraju godine - rekao je Ostojić, dodavši kako očekuje jednak broj pojetitelja, ali tri do pet posto veće financijske prihode.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veljko ostojić, turizam, HTZ