Mojbiz

FAO: 30 posto svjetskih zaliha ribe previše se iskorištava

Oko 57 posto se iskorištava u cijelosti - izlov je jednak ili graniči s maksimalnim stalnim prinosom.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

UN-ova Organizacija za hranu i poljodjelstvo (FAO) upozorila je u ponedjeljak na prekomjerno korištenje ribljih resursa, budući da "održivi ribolov i akvakultura imaju presudnu ulogu u prehrambenoj i nutritivnoj sigurnosti".

U zadnjem izvješću UN-ove agencije objavljenom u Rimu ističe se da su "brojne zalihe morske ribe koje nadzire FAO i dalje izložene snažnim pritiscima".

"Po zadnjim dostupnim statistikama, gotovo 30 posto tih zaliha se prekomjerno iskorištava (...), oko 57 posto se iskorištava u cijelosti (to jest, izlov je jednak ili graniči s maksimalnim stalnim prinosom) a tek 13 posto se ne iskorištava u cijelosti", dodaje FAO.

U izvješću agencije pod nazivom "Stanje u ribarstvu i akvakulturi u svijetu u 2012." navodi se da je taj sektor ostvario rekordnu proizvodnju od 128 milijuna tona ribe namijenjene konzumiranju, osiguravši oko 15 posto unosa proteina životinjskog podrijetla za 4,3 milijarde ljudi. Ribolov i akvakultura su isto tako izvor prihoda za 55 milijuna ljudi, po istom izvoru.

"Ribolov i akvakultura imaju važnu ulogu u svjetskom, nacionalnom i seoskom gospodarstvu. Od njih izravno ili neizravno živi 12 posto svjetskog stanovništva. Oni daju velik doprinos prehrambenoj i nutritivnoj sigurnosti", istaknuo je glavni direktor FAO-a Jose Graziano da Silva.

"Sektor je pogodio čitav niz problema, poput lošeg upravljanja, nedostatka kontrole, sukoba zbog korištenja prirodnih bogatstava, stalne loše prakse u ribolovu i u akvakulturi", požalio se Arni Mathiesen, voditelj odjela za ribarstvo i akvakulturu u FAO-u.

Ta UN-ova agencija poziva vlade da ulože "sve moguće napore" kako bi osigurale održiv ribolov na svjetskoj razini.

Najveće prijetnje "dolaze ponajprije od nedjelotvornog upravljanja i loše zaštite staništa", zaključuje FAO, pozivajući međunarodnu zajednicu da se "zauzme za stvarno održivo i odgovorno iskorištavanje vodnog bogatstva kako bi se zadovoljile sadašnje potrebe ali i jamčile potrebe budućih naraštaja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ribarstvo, fao, Jose Graziano, Arni Mathiesen, riba