Hrvatska

KAMPANJA: Mitt Romney daleko nadmašio Obamu u prikupljanju donacija

Romney u lipnju je prikupio 106 milijuna dolara, daleko nadmašivši 71 milijun, koliko je prikupio Obama

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney u lipnju je prikupio 106,1 milijuna dolara, daleko nadmašivši 71 milijun, koliko je prikupio predsjednik Barack Obama u kampanji prikupljanja donacija uoči izbora 4. studenoga.

22,3 milijuna od 106,1 milijuna prikupljeno u donacijama do 250 dolara, a te manje donacije obično su pokazatelj koliko široku potporu kandidat ima među "običnim" građanima.

Svota koju je Romneyev izborni stožer objavio u ponedjeljak, najveći je mjesečni iznos dosad prikupljen u predizbornoj kampanji 2012., a rekord i dalje drži Obama iz kampanje za prošle izbore, kad je u rujnu 2008. prikupio 150,7 milijuna dolara.

"Ovomjesečno prikupljanje novca zapravo je poruka birača da žele promjenu smjera u Washingtonu", ustvrdio je u pisanoj izjavi Spencer Zwick, zadužen za financije u Romneyevom taboru.

Iz Romneyevog stožera objavili su da je 22,3 milijuna od 106,1 milijuna prikupljeno u donacijama do 250 dolara, a te manje donacije obično su pokazatelj koliko široku potporu kandidat ima među "običnim" građanima.

Obamin izborni stožer u svibnju je počeo pozivati svoje birače da počnu donirati više novca, upozorivši da bi se prvi put u povijesti moglo dogoditi da aktualni predsjednik koji želi dobiti drugi mandat bude u financijski lošijem položaju od protukandidata.

"Mi i ne uspijevamo ponoviti ni vlastite rezultate, što znači da se njihova prednost samo povećava i ako se to nastavi, moglo bi nas koštati izbora", rekao je Jim Messina, voditelj Obamine kampanje .

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

barack obama, američki izbori, mitt romney