A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gfaj-1-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Razočarani znanstvenici: Život čudne bakterije ipak nije zasnovan na arsenu | Politika+
Znanost

BIOLOGIJA: Razočarani znanstvenici: Život čudne bakterije ipak nije zasnovan na arsenu

Na internetu su svojevremeno kružila nagađanja da je NASA otkrila izvanzemaljce.

Piše: p/h

U dugo čekanim ali ne i iznenađujućim izvješćima, dvije skupine znanstvenika u nedjelju su izvijestile da čudna bakterija nazvana GFAJ-1, za koju je prvotno ocijenjeno da u svojim staničnim procesima koristi arsen umjesto fosfora, ipak za rast treba fosfor kao i svi drugi organizmi na Zemlji, izvijestio je Los Angeles Times.

Nalaz bakterije koja je navodno fosfor zamijenila inače otrovnim arsenom mogao je znanstvenicima u potrazi za izvanzemaljskim životom pružiti novu vrstu života za proučavanje.

Mikrob je "ipak bakterija ovisna o fosfatima", napisala je jedna skupina znanstvenika u časopisu Science. Istraživanja dviju skupina mogla bi zaključiti raspravu koja je počela u prosincu 2010. kada je jedna skupina znanstvenika, u kojoj je bila Felisa Wolfe-Simon, znanstvenica povezana s  NASA-om, objavila zapanjujuću teoriju da čudna bakterija koju su otkrili u kalifornijskom jezeru Mono, kako izgleda, u svojim staničnim procesima koristi arsen umjesto fosfora.

To je izvješće, također objavljeno u listu Science, predstavljeno uoči NASA-ine konferencije za tisak kao "astrobiološki nalaz koji će utjecati na potragu za dokazima izvanzemaljskog života". Na internetu su tada kružila nagađanja da je NASA otkrila izvanzemaljce.

Iako se nije radilo o malim zelenima, otkriće je zapanjilo znanstvenike. Vjeruje se da se sav život na Zemlji oslanja na šest elemenata: ugljik, kisik, vodik, dušik, fosfor i sumpor. Nalaz bakterije koja je fosfor zamijenila inače otrovnim arsenom mogao je znanstvenicima u potrazi za izvanzemaljskim životom pružiti novu vrstu života za proučavanje.

Izvješća objavljena u nedjelju, međutim, proturječe zaključcima Wolfe-Simon i njenog tima i kažu da iako GFAJ-1 izvanredno dobro podnosi arsen u svom okruženju - ipak ne ovisi o njemu.

"GFAJ-1 ne krši dosadašnja pravila za život, suprotno tumačenju Wolfe-Simon podataka koje je iznijela njena skupina", napisali su urednici časopisa Science uz članke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Felisa Wolfe-Simon, arsen, fosfor, bakterije, biologija, gfaj-1, jezero mono