A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pjerino-bebic-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bebić: Hvar ima sjajne turističke rezultate, ali nam je velik problem loša povezanost s kopnom | Politika+
Turizam

SEZONA: Bebić: Hvar ima sjajne turističke rezultate, ali nam je velik problem loša povezanost s kopnom

'Mala smo zajednica, ali radimo ko' konji da prezentiramo Hvar.'

Piše: Vanja Deželić

Ministar turizma Veljko Ostojić iznio je brojke za prvih šest turističkih mjeseci, i one su za oko pet posto bolje nego u istom razdoblju prošle godine. Riječ je o dolascima, noćenjima i financijskim prihodima. Sukladno rastu na razini cijele Hrvatske, porasle su i brojke za otok Hvar, bez obzira što je Jadrolinija povisila cijene za dvadeset posto.

Uistinu nam se povećao broj turista ove godine, ali kad bi povezanost s kopnom bila bolja te brojke bi bile još veće. Postoje katamarani koji bi povezivali naš otok s kopnom, ali karta za njih se ne može kupiti ni na Hvaru, ali ni u Splitu. To je na sramotu gospodina Lončara

Tako četveročlana obitelj koja putuje osobnim automobilom plaća 101 kunu više za dolazak na Hvar (522 kune umjesto 421 kune), ali ni to nije problem za sezonu.

- Uistinu nam se povećao broj turista ove godine, ali kad bi povezanost s kopnom bila bolja te brojke bi bile još veće. Postoje katamarani koji bi povezivali naš otok s kopnom, ali karta za njih se ne može kupiti ni na Hvaru, ali ni u Splitu. To je na sramotu gospodina Lončara (predsjednik Uprave Jadrolinije, nap.a.) koji već šest godina ne želi odgovoriti na pitanje o povezanosti - rekao nam je gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić i dodao da Jadrolinija ima monopol te da ova Vlada mora raspisati natječaj i svima omogućiti da povežu Hvar s kopnom, za što postoji interes mnogih prijevoznika.

Naglasio je da za Hvar postoji svega devet dnevnih linija, i to u sezoni, dok je izvan sezoner situacija mnogo gora.

- O Hvaru van sezone nemamo što ni pričati. Stvarno ne znamo koji su motivi za takvu situaciju jer je Hvar jedna od vodećih turističkih destinacija u zemlji, prepoznaje ga se diljem svijeta i mnogi bi ga voljeli posjetiti barem na jednodnevni izlet - tvrdi Bebić.

Upravo su izletnici ono što bi Hvaru i državnom proračunu pomogli. Kao i Jadroliniji da poveća broj linija.

- Ne mogu govoriti o tome koliko bismo više noćenja imali s boljom povezanošću, ali ono što znam jest da bi se povećao broj izletnika. Ovako se ljudima ne isplati dolaziti na jedan dan, a mnogi strani turisti bi zasigurno željeli vidjeti Hvar barem na jedan dan - uvjeren je hvarski gradonačelnik.

Znamo da možemo biti vodeća turistička destinacija u zemlji, ali koči nas ono na što nemamo utjecaj - povezanost s kopnom

Hvar nije specifičan samo po iznimnim prirodnim ljepotama ili turističkoj ponudi. To je jedini otok s porastom nataliteta, sređenim kanalizacijskim sustavom i hotelima spojenima na trafostanice, po čemu je 'al pari' sa Splitom.

- Mala smo lokalna zajednica, ali radimo ko' konji da prezentiramo Hvar diljem Hrvatske, Europe i ostatka svijeta. Za to koristimo ponajviše društvene mreže jer je marketing skup, a trud i sredstva HTZ-a po pitanju promidžbe nisu dovoljni. Znamo da možemo biti vodeća turistička destinacija u zemlji, ali koči nas ono na što nemamo utjecaj - povezanost s kopnom - objašnjava Bebić.

Nisu Hvarani jedini otočani koji se žale na rad Jadrolinije, koja jedina u ovo vrijeme turbulencija nema problema s rezovima u Upravi ili smanjenjem poticaja iz proračuna. Nemaju problema ni s kontrolom monopola, koji provode duž naše obale.

Do trenutka objave teksta odgovor Jadrolinije na temu povezanosti Splita i Hvara nismo dobili.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pjerino bebić, hvar, jadrolinija