Zagreb

LOKALNI IZBORI: BORBA ZA ZAGREB Bernardić nije privlačan masama, je li moguć dogovor Bandića i HDZ-a?

Treća opcija, HSLS i HSS, kao gradonačelnika nudi Ferdeljija.

Piše: Igor Bakšaj

 

GJENERO: SDP će se sigurno snažnije konsolidirati, te se distancirati od središnje vlasti koja već sada loše stoji.

Iako je do  lokalnih izbora ostalo  nešto manje od godinu dana, svi kandidati već lagano pripremaju teren. Najzanimljivije bi trebalo biti u Zagrebu. SDP želi pokazati svoju nadmoć u glavnome gradu, HDZ tvrdi da je okrenuo ploču te da je spreman za nove pobjede, a aktualnom gradonačelniku, Milanu Bandiću, još se ne napušta radno mjesto.

 

- Kod sljedećih lokalnih izbora u Zagrebu glavno je postaviti tri pitanja. Hoće li SDP jako izgubiti podršku s obzirom stanje i vlast na državnoj razini? Davor Bernardić kao njihov kandidat za gradonačelnika nema tu privlačnost za sakupljanje masovne podrške. Drugo je pitanje hoće li biti nekih tajnih ili čak javnih dogovora na relaciji Bandić - HDZ? Milan Bandić se nalazi u teškoj situaciji te mu već dosta ljudi zamjera za ono što se radilo proteklih godina njegova mandata. Treće je pak pitanje hoće li se pojaviti neke alternative koje zasad djeluju samo na prosvjednoj razini i politički se ustrojiti i izaći na izbore? - smatra sveučilišni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski.

 

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je do lokalnih izbora još previše vremena da bi se moglo konkretno prognozirati, ali vjeruje da će se HDZ do izbora znatno "dići".

 

KOSOR: Građani će tražiti nešto novo, drugačije, a mi tu imamo velike šanse. Imamo jake ljude na svojim listama. Intelektualce i stručnjake te definitivno možemo ponuditi kompetentnost.

- Svibanj 2013. je još daleko te je teško govoriti kako će u Zagrebu tada izgledati HDZ. Mislim da se pozicija Milana Bandića precjenjuje. Iza sebe nema političku stranku, niti ima dobru listu. Vjerojatno će dobro proći u prigradskim naseljima, ali u samom gradu nema velike šanse. Pokazalo se to i na prošlim lokalnim izborima kada je u gradu izgubio od Josipa Kregara. Zanimljivo će biti vidjeti kako će Bandić kotirati u javnosti nakon svih afera. SDP će se sigurno snažnije konsolidirati, te se distancirati od središnje vlasti koja već sada loše stoji, a za godinu dana će stajati još lošije dok će HDZ za godinu dana biti sigurno jači - smatra Gjenero.

 

Kao treća opcija u Zagrebu sve se češće spominje koalicija HSLS-a i HSS-a.

 

- Rekao bih da će treća opcija vjerojatno biti Milan Bandić u koaliciji sa HDZ-om, a druga će biti Kukuriku koalicija. HSLS u koaliciji sa HSS-om sigurno može drugima pomrsiti planove i mislim da možemo biti veliko iznenađenje. Naš kandidat za gradonačelnika, Vladimir Ferdelji ima velike šanse za ulazak u drugi krug, a onda je sve moguće. Građani će se do izbora dosta poučiti i shvatiti da Kukuriku koalicija nije ništa posebno. Građani će tražiti nešto novo, drugačije, a mi tu imamo velike šanse. Imamo jake ljude na svojim listama. Intelektualce i stručnjake te definitivno možemo ponuditi kompetentnost - rekao nam je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, milan bandić, hsls, darinko kosor, davor bernardić, zagreb, sdp