Zagreb

KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA?: Vladimir Ferdelji: Zagreb je postao talac odnosa Milana Bandića i SDP-a

'Mora se stati na kraj prepucavanju i vidjeti tko je za što odgovoran, tko što može napraviti.'

Piše: Ivan Klarić

Lokalni izbori su pred vratima i svi kandidati već lagano pripremaju teren. Najzanimljivija utrka za gradonačelničko mjesto, naravno, vodit će se u glavnom gradu Hrvatske.

 

Aktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gostujući u Nedjeljom u dva, neizravno je potvrdio svoju kandidaturu. S druge strane, njegov protukandidat iz SDP-a trebao bi biti aktualni predsjednik Skupština Davor Bernardić.

 

'Gospodarsko stanje je kao i na razini države premda moram reći da je stanje u Zagrebu ipak malo bolje. No, Zagreb se nalazi u krizi upravljanja zbog zamršenog odnosa gradonačelnika Milana Bandića s jedne i Skupštine s druge strane. To je jednostavno postalo nepodnošljivo.'

Mnogi analitičari s kojima smo pričali tvrde da bi i jednom i drugom račune mogao pomrsiti kandidat HSLS-a i HSS-a Vladimir Ferdelji. Ako se ovaj iznimno uspješni gospodarstvenik odluči za tako nešto. Ferdelji tvrdi da još ništa nije odlučio pa samim time nije ni htio odgovoriti na naše pitanje hoće li u bitku za gradonačelnika Zagreba.

 

Usprkos činjenici da se još uvijek razmišlja, bio je spreman prokomentirati aktualno stanje u metropoli.

 

- Gospodarsko stanje je kao i na razini države premda moram reći da je stanje u Zagrebu ipak malo bolje. No, Zagreb se nalazi u krizi upravljanja zbog zamršenog odnosa gradonačelnika Milana Bandića s jedne i Skupštine s druge strane. To je jednostavno postalo nepodnošljivo, ističe Ferdelji i nastavlja.

 

- Zagreb i njegovi građani postali su taoci odnosa Bandića i SDP-a i to je nešto što ozbiljno šteti glavnom gradu Hrvatske. To se hitno mora promijeniti. Mora se jednostavno stati na kraj tom prepucavanju i vidjeti tko je za što odgovoran, tko što može napraviti i koju odluku smije donijeti a koju ne, jasno će Ferdelji.

 

Isto je, ističe, i s Zagrebačkim holdingom koji iz dana u dan puno novinske stupce lošim rezultatima poslovanja.

 

- Treba vidjeti tko upravlja holdingom, da li je to gradonačelnik ili skupština. Tko njime upravlja, taj je odgovoran za uspješno ili neuspješno poslovanje. Stvari su tu vrlo jasno, ali samo treba stati na kraj njihovom međusobnom prepucavanju, ističe Ferdelji. 

 

Premda još nije odlučio hoće li se upustiti u bitku za gradonačelničku fotelju, Ferdelji bi mogao dobro iskoristiti napete odnose Bandića i SDP-a, ali i nezadovoljstvo građana radom Bandića te SDP-a na nacionalnoj razini i osvojiti veliki broj glasova.

 

U to je uvjeren i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor koji nam je jučer rekao kako njihov kandidat za gradonačelnika, Vladimir Ferdelji ima velike šanse za ulazak u drugi krug, a onda je sve moguće. Građani će se do izbora dosta poučiti i shvatiti da Kukuriku koalicija nije ništa posebno. Građani će tražiti nešto novo, drugačije, a mi tu imamo velike šanse. Imamo jake ljude na svojim listama. Intelektualce i stručnjake te definitivno možemo ponuditi kompetentnost, kazao je Kosor.

 

U HSLS-u su, tako, uvjereni u dobar rezultat. Na redu je Ferdelji i njegova konačna odluka hoće u utrku za gradonačelnika ili ne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skupština, zagreb, davor bernardić, sdp, milan bandić, darinko kosor, hsls, vladimir ferdelji