Zagreb

PROTEST: Milan Bandić skupštinu zbog odbijanja prijedloga o kampusu Borongaj

'Nećete se loptati s ovim gradonačelnikom!'

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić demonstrativno je napustio današnju sjednicu Gradske skupštine, kako je rekao, tužan i razočaran što je odbijen njegov prijedlog da se po hitnom postupku razmotri prijedlog i donese odluka o izradi urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa Borongaj.

Možete se loptati sa svojim ugledom i dignitetom Gradske skupštine, no nećete se loptati s ovim gradonačelnikom, niti zagrebačkim Sveučilištem, poručio je Bandić zastupnicima, ocijenivši nedopustivim da se taj prijedlog miče s dnevnog reda bez ikakvog obrazloženja. Neozbiljno je i neodgovorno odbiti prijedlog projekta na kojem se radi tri godine, nisam ni sanjao da se to može dogoditi, dodao je prije nego što je sa suradnicima otišao sa sjednice.

MILAN BANDIĆ: To je sumrak demokracije, Gradska skupština preuzima izvršnu vlast u Holdingu, a htjela bi biti i gradonačelnik, samo ja još smetam

Potom je na konferenciji za novinare rekao da nigdje u Europi i svijetu zakonodavna vlast ne vrši prerogative izvršne vlasti. Skupština ne imenuje predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga nego to radi skupština Trgovačkog društva.

To je sumrak demokracije, Gradska skupština preuzima izvršnu vlast u Holdingu, a htjela bi biti i gradonačelnik, samo ja još smetam, ustvrdio je.

Hitni postupak o kampusu Borongaj predložen je kako bi se što prije započelo s provođenjem procedure za povlačenje sredstava iz predpristupnih fondova, no prebačen je za iduću sjednicu u rujnu.

Zbog te "skandalozne odluke" sada će se izgubiti tri mjeseca u povlačenju tih sredstava, istaknuo je, objasnivši kako je sa sjednice otišao da pokaže javnosti kako je Gradska skupština "neozbiljno i neodgovorno društvo".

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić rekao je da je interes svih da se plan uređenja kampusa donese, no nedopustivo je da se tek danas dobiva taj prijedlog. Zadatak Gradske skupštine je da kontrolira procese i svaku proračunsku kunu, na dobrobit građana Grada Zagreba, dodao je.

Nikada do sada u Gradskoj skupštini nije po hitnom postupku usvojen dokument o prostornom uređenju, rekao je Zvane Brumnić (SDP). Gradonačelnik je imao raspisan natječaj za kampus prije godinu dana, no tek danas ujutro smo na stolovima našli materijal koji ima oko 200 stranica, rekao je.

ZVANE BRUMNIĆ: Gradonačelnik je imao raspisan natječaj za kampus prije godinu dana, no tek danas ujutro smo na stolovima našli materijal koji ima oko 200 stranica

Na sjednici, koju je od jutros obilježilo nekoliko stanki, po hitnom postupku predloženo je i imenovanje predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića o čemu će se glasati u nastavku.

Povlačenje tog prijedloga zatražio je Nenad Matić iz HSS, rekavši kako SDP cijelo vrijeme priča da treba izdvojiti politiku iz Holdinga, a taj prijedlog je čista politika. Ne može se produžavati mandat bez izvješća o radu i rasprave, s obzirom da je Holding najvažniji u gradu i najviše utječe na život grada, istaknuo je.

Margareta Mađarić (HDZ) kaže kako se davno znalo da Čoviću istječe mandat pa je neprihvatljivo da se to razmatra po hitnom postupku, bez rasprave na odborima. Upravo u vrijeme njegova mandata Holding je akumulirao ogromne gubitke pa je i zbog toga potpuno neshvatljivo da se to imenovanje predlaže po hitnom postupku, i to bez obrazloženja, rekla je, upitavši se postoji li još neki razlog za njegovo imenovanje osim političke podobnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, gradska skupština, milan bandić