Hrvatska

VLADA-SINDIKATI: Mrsić: Nama je i dalje u interesu postići dogovor! Ribić: Vlada želi provesti otimačinu i pljačku!

'Mrsić laže da su pregovori bili ispod stola.'

Piše: Vanja Deželić

Vlada i dio sindikata nije našao zajednički jezik pa je potpisivanje sporazuma o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora propalo na način koji su zamislili njegovi idejni začetnici - u prvom redu ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Postojale su neke informacije da će do dogovora doći ovih dana, ali ništa od toga.

MRSIĆ: Ušli smo u pregovore s ciljem da se dogovorimo, ali nismo naišli na plodno tlo. Mislim da smo bili fer u pregovorima no ispalo je kako je ispalo. Sad slijedi arbitraža, ali prvo ćemo ostaviti sindikatima jedan kraći rok da se možda predomisle. Nama je i dalje u interesu postići dogovor

- Ušli smo u pregovore s ciljem da se dogovorimo, ali nismo naišli na plodno tlo. Mislim da smo bili fer u pregovorima no ispalo je kako je ispalo. Sad slijedi arbitraža, ali prvo ćemo ostaviti sindikatima jedan kraći rok da se možda predomisle. Nama je i dalje u interesu postići dogovor - rekao nam je Mirando Mrsić.

Arbitražu će činiti pet osoba, koje će na stručan način odrediti tko je u pravu. Vlada bira dvije osobe, sindikati dvije, a jedna će biti neutralna. Naravno, to bi se htjelo izbjeći, baš kao što bi se željelo izbjeći i smanjivanje plaća, ali odstupanja od uvjeta nema ni kod jedne, ali ni druge strane.

- Jedino se ne možemo dogovoriti oko prava, oni bi željeli da se sve oduzeto vrati kad će postojati mogućnost za to, ali mi ne možemo na takav način obvezivati buduću vlast - naglasio je Mrsić.

Posljednjih je dana u nekoliko navrata optuživao predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića, kao i neke druge sindikalne čelnike, da su prethodnih godina 'ispod stola' obavljali pregovore i postizali dogovore, te da upravo to želi i ovog puta. U sučeljavanju na RTL televiziji međusobno su se Ribić i Mrsić optuživali za iznošenje laži.

- Laže da mi lažemo, ali laže i da su pregovori bili ispod stola, da su nam dali 24 sata za razmišljanje, ali nisu, ništa od toga nije istina - kazao nam je Ribić.

Ustvrdio je i da se apsolutno ništa nije promijenilo od jučer te da je baš sve ostalo isto. Nitko ne želi popustiti i situacija je napeta. Ljudi sve pomno prate, neki su uz Ribića, neki nisu. Mogu se čuti kritike o tome da on i ostali sindikalisti nisu svjesni krize.

- Itekako smo osvjesni krize! Pa mi smo otpočetka krize dali sedam milijardi kuna, na nama se najviše 'rezalo' i štedilo. Ali sad nam žele uzeti još prava i ne misle ih vratiti! Tu smo da se borimo za ljude, a ne za sebe, ne možemo ih iznevjeriti. Svi moraju biti svjesni da Vlada neće vratiti oduzeta prava, to i jest cilj - otimačina i pljačka. Mi služimo ljudima i za ljude ćemo se boriti - naglasio je.

RIBIĆ: Mi smo otpočetka krize dali sedam milijardi kuna, na nama se najviše 'rezalo' i štedilo. Tu smo da se borimo za ljude, a ne za sebe, ne možemo ih iznevjeriti

Dodao je i da se nije tražila indeksacija unatoč inflaciji od 10,5 posto otpočetka krize.

- Cijene rastu, inflacije raste, ali plaće miruju. Jesmo li nešto učinili? Nismo, svjesni smo situacije. Samo ove godine je standard pao za šest posto. Jesmo li nešto učinili? Nismo, svjesni smo situacije. Ali svoja prava ne damo - čvrst je Ribić.

Odbacio je i navode da će se u jednoj godini uštedjeti milijarda kuna na oduzetim pravima.

- Riječ je o 800 milijuna kuna, a ne milijardi kuna. I ne možemo dozvoliti da se to oduzme, tu smo da branimo ta prava - jasan je bio Ribić.

 

>> Mirando Mrsić ljut na neposlušne sindikate: Plaće u prosvjeti od 1. kolovoza padaju i do 600 kuna!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ugovor, mirando mrsić, vilim ribić