A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peljesac_bridge.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tihomir Cipek: Pelješki most je samo alternativa, Europskoj uniji je prioritet koridor kroz Neum | Politika+
Hrvatska

PROJEKTI: Tihomir Cipek: Pelješki most je samo alternativa, Europskoj uniji je prioritet koridor kroz Neum

'Koridorom bi se povezao sjever Hrvatske i ne bi se sjekla Šengenska linija.'

Piše: Vanja Deželić

Vladajuća koalicija napravila je nagli zaokret po pitanju izgradnje Pelješkog mosta. Do prije mjesec dana taj projekt nije dolazio u obzir, da bi ovih dana postao glavna tema i projekt u koji se Vlada misli upuštati. No stvarni razlozi su u tome što pregovori s Bosnom i Hercegovinom oko koridora kroz Neum ne idu baš najbolje.

Pelješki most nije financijska nego politička odluka i o tome koliko bi Europska unija za taj projekt mogla izdvojiti teško mogu govoriti. No mogu reći da je Uniji na prvom mjestu koridor kroz Neum jer bi se time povezao sjever Hrvatske i ne bi se sjekla Šengenska linija

- Izgradnja neumskog koridora bila bi brža i jeftinija, no ukoliko nećemo moći dobiti bilateralni sporazum s BiH, postoji spremnost EK da se u idućem programskog razdoblju razmotri sufinanciranje izgradnje novog, redefiniranog Pelješkog mosta - rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić.

Da je koridor glavni razlog vraćanja projektu Pelješkog mosta potvrdio nam je u razgovoru politički analitičar Davor Gjenero prije nego su takve informacije počele dopirati iz Vlade. A nanovo nam je to pojasnio u detalje i profesor Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek.

- Pelješki most nije financijska nego politička odluka i o tome koliko bi Europska unija za taj projekt mogla izdvojiti teško mogu govoriti. No mogu reći da je Uniji na prvom mjestu koridor kroz Neum jer bi se time povezao sjever Hrvatske i ne bi se sjekla Šengenska linija. Treba znati da je ovo prvi put da se Unija susrela s ovakvom situacijom, da jedna od zemalja članica bude presječena. Bez spajanja sjevera i juga na tom bismo dijelu dobili prekid Šengenske granice. Naravno, Unija to neće samo tako dozvoliti i poslat će BiH poruku da računa na njih i da bi za njih bilo pozitivno ako neće raditi probleme u pregovorima - mišljenja je Tihomir Cipek.

Naglasio je da postoje tri opcije. Prva je koridor kroz Neum, druga bi bila samo most, a treća oboje.

- Ako bi BiH bila tvrdoglava u pregovorima tada bi se Unija sigurno okrenula financiranju mosta, ali najviše što se može dobiti jest 75 posto, ne više od toga. Treća bi opcija bila izgradnja koridora i mosta. I dok bi se za koridor izdvojio novac iz strukturalnih fondova, koji su velika korist za Hrvatsku, za most bi se novac izdvojio preko regionalnih fondova. Naime, Hrvatska je podijeljena na tri regije (sjeverozapadna, panonska i jadranska, op.a.) i za njihov razvitak može dobiti sredstva iz EU - rekao nam je profesor.

Ako bi BiH bila tvrdoglava u pregovorima tada bi se Unija sigurno okrenula financiranju mosta, ali najviše što se može dobiti jest 75 posto, ne više od toga

No koridor je ipak glavna želja Europske unije. Njegovom realizacijom Šengenska bi se granica pomakla prema Crnoj Gori i Srbiji.

- Uvjeren sam da će Unija snažnom diplomacijom uvjeriti BiH da je i u njihovu interesu taj koridor. Ali ako diplomacija ne uspije, most će poslužiti kao osiguranje, ali i poruka za BiH, da ucjene i nesuradnja ne pomažu. Iako dosad u pregovorima s BiH nije bilo problema, treba naglasiti i to da nije bilo ni rezultata, stoji se na mjestu - kaže Cipek.

Upravo zbog izostanka rezultata slušamo nanovo priče i Pelješkom mostu.

- Nije to nagla promjena raspoloženja ili hir. Moguće je da su pregovori zapeli i treba odmah tražiti alternativu jer je ostalo malo vremena do 1. srpnja 2013.

Tako Hrvatska s jedne strane ovisi o slovenskoj ratifikaciji, a s druge Hrvatska i Europska unija ovise o dobroj volji BiH, čije odluke mogu financijski rasteretiti Hrvatsk i EU, zaustaviti komplikacije po pitanju Šengenske granice, ali i povezati sjever i jug Hrvatske na najbolji mogući način.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pelješki most, neum, europska unija, šengen, tihomir cipek