Hrvatska

SRAMOTNI MINISTAR: PRVI SE PAMTE Mihalinec: Vokić dala ostavku, Primorac se skoro potukao, a Jovanović je glasao za rezove

'Vlada odluku donijela još davno.'

Piše: Igor Bakšaj

Zaključak vlade kojim se se od 1. kolovoza prestaju isplaćivati dodaci na plaću učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja prozvali su odmazdom te pozvali ministra Željka Jovanovića da podnese ostavku.

 

Vlada je ta koja je dovela pregovore do kraja srpnja, ne mi. Odavno upozoravamo Vladu, no oni su se cijelo vrijeme pravili gluhima. Očito je da su oni svoju odluku već davno donijeli, prije početka bilo kakvih razgovora i pregovora

 

- Takav Zaključak dokaz je kako je pregovarački tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao s figom u džepu, te da je Vlada u nedostatku pregovaračkih argumenata posegla za mjerom koja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja sindikata obrazovanja na ucjene - stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

 

Ističu kako su čak i bili spremni potpisati poseban sporazum kojim se odriču prava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., u zamjenu za zadržavanje dosadašnje osnovne plaće, ali da je Vladi to bilo neprihvatljivo.

 

- Što će točno biti ne znamo jer ne čitamo iz staklene kugle. Ono što je sigurno jest da ćemo provesti referendum među svojim članovima u devetom mjesecu. Ako oni svojim potpisima pristanu na rezove pristat ćemo i mi. Ukoliko ne pristanu idemo tražiti svoja prava drugim sredstvima, a to su prosvjedi i štrajkovi - rekao nam je u razgovoru Branimir Mihalinec.

 

Krivca što su pregovori došli do kolovoza i što će se referendum među članovima sindikata provesti tek u rujnu Mihalinec vidi upravo u Vladi, te tvrdi kako su odavno znali da će rezati plaće na što su propali nagovoriti i sindikate.

 

- Ironično je da mi se ministar Jovanović 13. siječnja pohvalio kako se dogovorio s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom financija Slavkom Linićem da rezova u prosvjeti neće biti - prisjetio se Mihalinec.

 

Sjetimo se, Ljilja Vokić podnijela je ostavku kada su joj rekli da će biti rezova u prosvjeti, Dragan Primorac došao je na rub fizičkog obračuna

 

- Vlada je ta koja je dovela pregovore do kraja srpnja, ne mi. Odavno upozoravamo Vladu, no oni su se cijelo vrijeme pravili gluhima. Očito je da su oni svoju odluku već davno donijeli, prije početka bilo kakvih razgovora i pregovora. Koristili su i pomoć svoje prijateljice Spomenke Avberšek koja im je šaptala da se neke stvari rade mimo zakona. Ali najvažnije je, ponavljam, to da je Vlada svoju odluku odavno donijela - ističe Mihalinec.

 

Ministar Jovanović će nakon ove odluke biti zapamćen kao jedini ministar obrazovanja koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja i nastavnika. U tome sindikati vide razlog za njegovu ostavku.

 

- Sjetimo se, Ljilja Vokić podnijela je ostavku kada su joj rekli da će biti rezova u prosvjeti, Dragan Primorac došao je na rub fizičkog obračuna. Jovanović kaže da je suznih očiju digao ruku, ali ju je digao i to je ono što je najvažnije. Ministar Jovanović ispričao se u ime sindikata. Nema se on što ispričavati u naše ime. Trebao bi se ispričati u svoje ime i podnijeti ostavku.
 Žalosno je i sramotno što se događa u ovoj zemlji, da tri tvrdoglave osobe drže cijelu državu u šaci - naglašava Mihalinec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, željko jovanović, branimir mihalinec