A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljana-211.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Karl Erjavec: Nema pritisaka iz Europe na Sloveniju, Hrvatska igra dvostruku igru | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-SLOVENIJA: Karl Erjavec: Nema pritisaka iz Europe na Sloveniju, Hrvatska igra dvostruku igru

'Hrvatska vlada očito ne želi ispuniti što je potpisala, te igra dvostruku igru.'

Piše: P/H

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak kasno navečer za Slovensku televiziju da nitko iz Europske komisije ne izvodi pritisak na Sloveniju u vezi ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, no da sadašnja hrvatska vlada "očito ne prihvaća obveze" koje je dala prethodna u vezi rješavanja problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Erjavec: Hrvatska vlada "očito" ne želi ispuniti što je potpisala, te igra "dvostruku igru".

"Nitko ne izvodi niti će izvoditi pritisak na Sloveniju", rekao je Erjavec kasno navečer u izravnom javljanju iz Bruxellesa za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije. Rekao je kako i svojim sugovornicima i diplomatima u Bruxellesu stalno ponavlja da Hrvatska treba ispuniti obveze koje je prilikom pregovora s EU-om Sloveniji dala prijašnja hrvatska vlada, te da nije riječ o slovenskoj blokadi nego da je vrijeme da se to pitanje sada riješi prije nego što Hrvatska uđe u EU.

"Očekujem da će Hrvatska problem Ljubljanske banke rješavati u sklopu sukcesije, što je normalno jer je to pitanje nastalo raspadom bivše Jugoslavije", rekao je Erejavec. Dodao je da se prijašnja hrvatska vlada u okviru pregovora o zatvaranju poglavlja 4. koje se odnosi na slobodan protok kapitala obvezala da će problem štediša LB-a biti rješavan kroz sukcesiju i po "teritorijalnom principu", ali da nova hrvatska vlada "očito" to ne želi ispuniti, te da igra "dvostruku igru".

Hrvatska strana s jedne strane govori o potrebi zatvaranja tog pitanja, dok se s druge strane pred hrvatskim sudovima nastavljaju postupci u kojima Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb s punomoći hrvatske vlade iz 1995. i 2001. nastavljaju tužbe protiv Ljubljanske banke u vezi neisplaćenih depozita štediša u Ljubljanskoj banci koji su već bili preneseni u javni dug, rekao je Erjavec, dodavši da bi hrvatska vlada trebala povući svoje punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke pred sudovima u Hrvatskoj.

Iako su hrvatski sudovi tužbe protiv Ljubljanske banke od strane dviju hrvatskih banaka do sada odbijali, ti se postupci na različitim sudskim instancijama nastavljaju, a Slovenija ne može riskirati da neki od tih procesa završi presudom protiv Ljubljanske banke jer bi uključivanjem Hrvatske u EU takve presude dobile izvršnu snagu i u Europskoj uniji, pa i u Sloveniji, upozorio je Erjavec za Slovensku televiziju.

Dodao je da se danas u Bruxellesu nije sastao i s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić razgovarao o toj temi iako je to ona, po njegovim riječima, prije sastanka u Bruxellesu sama najavljivala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-slovenija, nlb, ljubljanska banka, karl erjavec