A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/mia-pecina-3.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mia Pećina u produkcijskom timu jedne od najvećih američkih TV kuća - NBC-a! | Politika+
Mojbiz

PRIČA O USPJEHU: Mia Pećina u produkcijskom timu jedne od najvećih američkih TV kuća - NBC-a!

Nakon tri Emmya, stigla ponuda za OI.

FOTO: Facebook
Piše: Branko Čović

Ako se sjećate, Mia je svoju karijeru počela na HTV-u davne 1994 kaovoditeljica prve teenagerske emisije 'Briljanteen', rame uz rame s Domagojem Novokmetom. Tada je imala 17 godina. Iako je Briljanteen postao vrlo popularan, već u svojoj prvoj sezoni, Mia je napustila Hrvatsku i prihvatila stipendiju fakulteta u Chicagu, gdje je diplomirala marketing i management.

 

Tijekom studija nije mogla bez televizije - uz dva partnera osnovala je prvu hrvatsko-američku televiziju CATV, koja je jednom tjedno, pune tri godine, u domove svih naših iseljenika u Chicagu donosila novosti i gostovanja iz Hrvatske. Na CATVu se Mia prvi puta okušala u ulozi producentice i povratka nije bilo.

 

Foto: Facebook

Nakon nekoliko godina rada na televiziji, uključujući stvaranje i produkciju 'Kapital' emisije u Hrvatskoj, koja je prerasla u Kapital Network, preselila se u Los Angeles i prepustila svijetu filma. Pet godina radila je produkciju, promociju i marketing u filmu, i iz LA-a pokrenula Libertas film festival u Dubrovniku kako bi što više producenata iz fcijelog svijeta otkrilo kako je Hrvatska fantastična lokacija za snimanje i kako bi se netko od njih i vratio.

 

Naravno većina je čekala da se odobri zakon o povratu dijela produkcijskog budžeta od strane hrvatske države, i kao što svi vidimo sada kada je to napokon ostvareno produkcije se ponovno vraćaju u Hrvatsku. Film i TV serije koje su nekada donosile veliku zaradu Jugoslaviji, danas više nisu samo san nekolicine naših filmaša već ponovno vrlo realna poslovna mogućnost za veliki broj filmskih i TV profesionalaca u Hrvatskoj.

                                                                                                 Foto: Facebook

Iako posljednjih nekoliko godina nije u potpunosti posvećena TV produkciji, pa je primjerice sukreirala Weekend Media Festival u Rovinju, pokrenula Adria Music Conference u Umagu i Fantastic Zagreb film festival, Mia se polako ali sigurno vratila svojoj prvoj ljubavi - Televiziji.

 

Jedan od najpriznatijih TV producenata u Americi, sin doseljeničke obitelji iz Hrvatske, 'nas' Peter Radovich, kreativni direktor CBS Sports, ponudio joj je da proslu jesen bude dio njegovog tima na projektu prvog dugometražnog dokumentarnog film 'Game of Honor' koji je sam osmislio i odmah dobio podršku svoje TV kuće da se snimi.

 

Peteova ideja i kreativnost učinile su film naprosto odličnim i koliko smo saznali, za Miju je ovo bio povratak na televiziju u velikom stilu sa tri osvojena Emmija. Nakon što je film 'Game of Honor' bio nominiran za 5 Emmy nagrada, i osvojio 3, uključujući kategoriju Najboljeg dokumentarca, Mia se presretna vratila iz New Yorka i ponosno na kucnu policu izlozila zlatne kipice. Nakon detaljnog istraživanja nismo pronasli nikog drugog tko je rođen i radi u Hrvatskoj a tko je ikada osvojio nagradu Emmy (iliti televizijskog Oscara), osim Mije.

 

Ubrzo nakon snimanja filma i njenog odlicno odradenog posla, uslijedio je poziv za rad na Olimpijadi u Londonu, za NBC, koji je Mia objeručke prihvatila. Prava je šteta što ovakvi talenti, da ne kažemo dobitnici svjetskih nagrada kao što je Emmy, obično završe raditi za nekog izvan Hrvatske, umjesto da stečeno znanje i ideje iskoriste za projekte unutar Hrvatske. Ali to je Hrvatska.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

karijere, karijera, game of thrones, sad, produkcija, emmy, mia pećina