A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dragan-kovacevic-120.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dragan Kovačević: Za Grad Zagreb je rješenje HNS-ova strategija | Politika+
Zagreb

MIŠLJENJE: Dragan Kovačević: Za Grad Zagreb je rješenje HNS-ova strategija

'Grad Zagreb nije razvojna, već poluga koja zaustavlja razvoj Hrvatske jer gospodarski stagnira u zadnjih pet-šest godina, a rješenje za to je ponudio kroz HNS-ovu Strategiju upravljanja i organizacije Grada Zagreba od 2013. do 2020. s osvrtom na Zagrebački holding.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević ustvrdio je danas kako Grad Zagreb nije razvojna, već poluga koja zaustavlja razvoj Hrvatske jer gospodarski stagnira u zadnjih pet-šest godina, a rješenje za to je ponudio kroz HNS-ovu Strategiju upravljanja i organizacije Grada Zagreba od 2013. do 2020. s osvrtom na Zagrebački holding koju je predstavio na konferenciji za novinare.

"Nije nam želja da taj strateški dokument bude još jedan u nizu političkih pamfleta nego stvarna podloga za spas i razvoj Grada Zagreba gdje prevladava tip trgovačko-skladišne ekonomije i Zagrebačkog holdinga koji zapravo nikada i nije postao holdingom", rekao je Kovačević.

'Grad Zagreb nije razvojna, već poluga koja zaustavlja razvoj Hrvatske jer gospodarski stagnira u zadnjih pet-šest godina, a rješenje za to je ponudio kroz HNS-ovu Strategiju upravljanja i organizacije Grada Zagreba od 2013. do 2020. s osvrtom na Zagrebački holding.'


Za gospodarski zamah, smatra Kovačević, treba najprije utvrditi fiskalni kapacitet grada, potom zemljišne kapacitete pretvoriti u poslovne zone, napraviti "round show" u zemljama u okruženju i razvijati Zagreb kao top destinaciju za industrijsku proizvodnju.

Predlaže da Grad dade svoje poslovne prostore u najam od jedne kune u narednih pet do 10 godina kako bi se do 2015. kod obrtnika i poduzetnika zaposlilo 15-20 tisuća ljudi. Također, zajedno s državom treba razvijati projekt "Zagreb na Savi" i utrostručiti turističku ponudu na temelju zagrebačkog kulturnog identiteta, a ne vašara i palanke. U svrhu razvoja Grada, u potpunu funkciju treba staviti intelektualne, stručne i znanstvene potencijale kako bi, dodaje, Sveučilište u Zagrebu dobilo novu ulogu.

Kovačević predlaže i preustroj Zagrebačkog holdinga, no, prije svega, smatra da bi Grad Zagreb od Holdinga trebao kupiti 'Gredelj' i 'Zagrepčanku' za 130 milijuna eura putem 30-godišnjeg kredita, jer Holding time ne može ili ne zna raspolagati.

Za Holding predlaže monistički tip uprave u kojem bi nadzorni odbor i uprava činili jedno tijelo, a bio bi sastavljen od društava s ograničenom odgovornošću od kojih bi se društvene djelatnosti trebale pretvoriti u ustanove i agencije i staviti pod gradsko upravljanje (V. Nazor, sportski objekti, Arena, Gradska groblja).

Za Zagrebački velesajam rješenje vidi u prodaji ili komercijalizaciji zemljišta odnosno u davanju u dugoročne koncesiju tvrtki koja se bavi velesajamskom djelatnosti. Smatra da treba "komercijalizirati" i zemljište na kojem je remiza, a remizu premjestiti na periferiju. "AGM i Gradske ljekarne treba privatizirati", naglasio je Kovačević.

Ključnim drži i korištenje novca iz fondova EU što je dosad u Zagrebu bilo gotovo zanemarivo.

Na pitanje novinara, predstavlja li se na taj način kao jedan od kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, Kovačević je rekao da je zagrebački HNS predstavio strategiju ponajprije građanima, a tko će ju ostvarivati, svidi li im se, "stvar je tehnikalije".

Dodao je i da je HNS-ov rejting u Hrvatskoj dva posto, a u Zagrebu između sedam i 10 posto, napominjući da o rejtingu nije ovisan jer mandat traje četiri godine i postoci u anketama se mijenjaju. Odgovorio je i kako je istina da HNS-ova strategija "ima dodirnih točaka" sa SDP-ovom strategijom razvoja grada ocijenivši to povoljnim.

Na pitanje kako komentira potez Holdingove podružnice "Čistoća" i nabavku novih kanta za smeće iako ima još neiskorištenih, Kovačević je odgovorio da upravo to ima veze s onime što žele, a to je novo ekonomiziranje sustavom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, hns, dragan kovačević