A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubo-jurcic-118.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ljubo Jurčić: Vlada je kao razbijena vojska, nemaju strategiju i puno improviziraju! Bit će nam još i gore! | Politika+
Mojbiz

REALNOST: Ljubo Jurčić: Vlada je kao razbijena vojska, nemaju strategiju i puno improviziraju! Bit će nam još i gore!

'Dosad učinjeno pokazuje da ova Vlada nema sposobnost vođenja.'

Piše: Ivan Klarić

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) snizila je prognoze rasta za hrvatsko gospodarstvo, pa sada za ovu godinu prognozira pad aktivnosti od 1,2 posto, nakon čega bi u 2013. godini trebao uslijediti oporavak, uz stopu rasta od 1,5 posto, objavljeno je u srijedu u sklopu najnovijih gospodarskih prognozi EBRD-a za regiju.

'Hrvati su u stanju apatije, narod ne vjeruje ovoj Vladi, ništa ne očekuje i zato nema poriva za prosvjed. No, ako u 2013. dođemo do brojke od 400 tisuća nezaposlenih, što je izgledno, svašta je moguće pa tako i masovni prosvjedi. Zato je najvažniji cilj ove Vlade zaustaviti nezaposlenost.'


Time je Banka oštro revidirala prognozu iz svibnja ove godine, prema kojoj je za ovu godinu očekivala pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,6 posto. Za iduću godinu prognoza je pak revidirana blago naniže, budući da je u svibnju bio procijenjivan rast od 1,7 posto.

Po ocjeni EBRD-a, gospodarska se situacija u Hrvatskoj očigledno pogoršava. Ukazuje pritom na pad BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, i to za 0,7 posto u četvrtom tromjesečju 2011. u odnosu na prethodno tromjesečje te pad od 1,6 posto u prvom tromjesečju 2012. prema prethodna tri mjeseca, što znači da je gospodarstvo sada tehnički u recesiji, napominju.

"Što se tiče rasta u preostalom dijelu godine, njega ili neće biti ili će biti negativan, a odražavat će općenito nedostatnu konkurentnost gospodarstva. Međutim, potpisivanje sporazuma o pristupanju EU krajem prošle godine i realistični izgledi za punorpavno članstvo sredinom 2013. godine pozitivni su signali za srednjoročno razdoblje i mogli bi pomoći u oživljavanju povjerenja i ulaganja", navodi se u izvješću EBRD-a.

Ekonomski analitičar i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić kaže da ova ocjena i nije neko iznenađenje s obzirom u kakvom je stanju hrvatsko gospodarstvo.

- Nije me ova ocjena iznenadila i zbog činjenice da su otprilike isto, još prije tri mjeseca, prognozirali domaći analitičari. Ako se nešto hitno ne promijeni u gospodarskoj politici, bit će nam još i gore. Trend je negativan a naznaka poboljšanja nema. Očito je da Vlada nema razvojnu strategiju. Ono što Linić radi nikako nije razvoj, to je 'čišćenje', krpanje dubokih rupa, upozorava Jurčić i nastavlja.

- Nažalost, vladajući nisu do sada pokazali da poznaju sustav makroekonomije, oni povlače poslovne poteze a ne makroekonomske. Ne ulijevaju povjerenje i do sad nisu pokazali ništa da im možemo vjerovati da nas mogu izvući iz ovog stanja, jasno će Jurčić.

Kaže da nema naznaka poboljšanja i da je to ono što nas mora sve zajedno jako brinuti.

- Vlada je kao razbijena vojska, puno improviziraju a nemaju strategiju. Ovo dosad učinjeno pokazuje da ova Vlada jednostavno nema sposobnost vođenja, jasno će Jurčić.

U razgovor za PolitikuPlus, poduzetnik Vladimir Ferdelji kazao je da nas čeka vruća jesen, narod na ulici te da bi se lako mogao dogoditi scenarij već vidljiv u nekim zemljama: da račune plaćamo u krvi. No, Jurčić smatra da od prosvjeda nema ništa.

- Hrvati su u stanju apatije, narod ne vjeruje ovoj Vladi, ništa ne očekuje i zato nema poriva za prosvjed. No, ako u 2013. dođemo do brojke od 400 tisuća nezaposlenih, što je izgledno, svašta je moguće pa tako i masovni prosvjedi. Zato je najvažniji cilj ove Vlade zaustaviti nezaposlenost, na kraju će profesor Jurčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, SLAVKO LINIĆ, VLADA, KRIZA, EBRD, LJUBO JURČIĆ