Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu zavladala euforija nakon Draghijevih izjava

'U okvirima našeg mandata, ECB je spreman poduzeti sve što je potrebno kako bi sačuvao euro. A vjerujte mi, to će biti dovoljno.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle jer je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi kazao da će učiniti sve kako bi spasio euro, što je potaknulo nadu ulagača da će ECB donijeti nove mjere za suzbijanje dužničke krize.

Dow Jones je skočio 1,67 posto, na 12.887 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,65 posto, na 1.360 bodova, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 2.893 boda.

"U okvirima našeg mandata, ECB je spreman poduzeti sve što je potrebno kako bi sačuvao euro. A vjerujte mi, to će biti dovoljno"

Snažan skok cijena dionica, nakon četiri dana poniranja, ponajviše se zahvaljuje obećanju čelnika ECB-a Marija Draghija da će središnja banka učiniti sve što je potrebno da bi se eurozona zaštitila od kolapsa, uključujući i poduzimanje mjera kojima bi se snizili nerazumno visoki troškovi zaduživanja država.

"U okvirima našeg mandata, ECB je spreman poduzeti sve što je potrebno kako bi sačuvao euro. A vjerujte mi, to će biti dovoljno", kazao je Draghi na konferenciji u Londonu posvećenoj ulaganjima.

Analitičari kažu da su to dosad najodvažnije izjave Draghija, koje sugeriraju da je ECB spreman prionuti rješavanju dužničke krize kako bi zaštitio Italiju i Španjolsku, čiji su troškovi zaduživanja dosegnuli neodržive razine. ECB je mjesecima držao zamrznutim svoj program kupovina državnih obveznica, jer je protivljenje oživljavanju toga programa unutar središnje banke vrlo snažno. Ekonomisti smatraju da će ECB biti prisiljen ponovno kupovati obveznice, ili alternativno pružiti podršku posustalim zemljama na 'mala vrata'.

Draghijeve izjave izazvale su oštar pad prinosa na obveznice prezaduženih članica eurozone. Dok su se prethodnih dana kretali na rekordnih 7,5 posto, jučer su prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice zaronili ispod 7 posto, a oštro su pali i prinosi na talijanske obveznice.

I dosad su europski političari poručivali da će učiniti sve za spašavanje eura, no ako se Draghijeve izjave pretoče u konkretne poteze na sjednici čelnika ECB-a idućega tjedna, to bi vrlo pozitivno utjecalo na financijska tržišta, kažu analitičari.

Ulagači se nadaju da bi i čelnici američke središnje banke Feda na sjednici idućega tjedna mogli dodatno olabaviti monetarnu politiku, s obzirom na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Nada u nove poticajne mjere u SAD-u i Europi potaknula je jučer snažan rast cijena dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja, kao što su industrijski i energetski. S&P indeks energetskog sektora skočio je 2,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,36 posto, na 5.573 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,75 posto, na 6.582 boda, a pariški CAC 4,07 posto, na 3.207 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, WALL STREET, EUROZONA, OBVEZNICE, ECB, mario drAGHI, S&P 500, NASDAQ