A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/bmw-010.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

BMW izvještava o rekordnoj prodaji, ali dobit pala čak 28 posto | Politika+
4kotača

AUTOINDUSTRIJA: BMW izvještava o rekordnoj prodaji, ali dobit pala čak 28 posto

BMW je poručio da je pad dobiti posljedica povećanih troškova osoblja, razvoja novih modela vozila i uvođenja novih tehnologija.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u srijedu da je u drugom tromjesečju ostvario rekordnu prodaju, ali i 28 posto manju dobit nego u istom lanjskom razdoblju, zbog povećanih troškova ulaganja u nove tehnologije.

Premda su prihodi te kompanije porasli za 7 posto na godišnjoj razini, na 19,2 milijarde eura, čista dobit pala je u proteklom kvartalu na 1,28 milijardi eura, s 1,77 milijardi u istom razdoblju prošle godine.

BMW je poručio da je pad dobiti posljedica povećanih troškova osoblja, razvoja novih modela vozila i uvođenja novih tehnologija. Priopćio je, također, da je lani zarada bila rekordna zbog jednokratnog dobitka od 464 milijuna eura.

U drugom tromjesečju BMW je prodao rekordnih 475.000 vozila i poručio da mu je profitna marža ostala na visokih 11,6 posto.

No, prema jučer objavljenim podacima, gotovo 30 posto novih automobila u Njemačkoj, uključujući i luksuzne BMW-e, nije prodano potrošačima, već proizvođačima automobila i njihovim dealerima - što je određen vid poticaja u automobilskoj industriji poznat kao "samoregistracija".  Ukupan iznos takvih registracija, koji je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci dosegnuo gotovo pola milijuna, veći je od cijelog tržišta novih automobila u Španjolskoj.

I dok službeni podaci pokazuju 0,7-postotni rast prodaje automobila u Njemačkoj u prvoj polovini godini, podaci istraživačkih tvrtki za automobilsku industriju - Dataforce i BDW Automotive, ukazuju da je potražnja smanjena za pet posto u tome razdoblju, što bi značilo da su cjelokupan rast umjetno stvorili proizvođači.
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samoregistracija, automobilska industrija, automobili, bmw