IT

POKAJANJE: Pod pritiskom korisnika i HAKOM-a: Tele2 se ispričava i vraća 'neograničenu' tarifu!

HAKOM proveo inspekcijski nadzor nad operatorom Tele2 povodom tarife Revolucija.

Piše: Ivan Hrstić

Tele2 se ispričava korisnicima zbog promjene Načela pravednosti korištenja proizvoda i usluga za tarifu Revolucija! Naime, ovaj mobilni operater privukao je oko 70.000 korisnika upravo obećanjem gotovo neograničenog prometa, a zatim uveo značajna ograničenja, opravdavajući to zlouporabama od strane jednog dijela korisnika.

Postavilo se, dakako pitanje, jesu li oni krivo izračunali financijsku opravdanost takve tarife - ili su unaprijed planirali privući korisnike pa onda uvesti ograničenja? Dakako, to je itekako utjecalo na ugled kompanije koja se, opravdano ili ne, diči transparentnošću troškova svojih korisnika.

Bilo zloupotreba ili ne, ograničenja su vrijedila za sve koji su prešli na tu tarifu, a mnogi zbog nje čak i promijenili operatera. No, u ovom slučaju se ipak na koncu pokazalo da bi štete po ugled i poslovanje kompanije mogle biti veće ako se ustraje na tim promjenama.

"Nakon što smo bili upoznati s mišljenjem i zabrinutošću naših korisnika, odlučili smo vratiti prvotno Načelo pravednosti i ta odluka stupa na snagu danas. Revoluciju vraćamo na njezin revolucionaran početak – 5000 minuta prema svim mrežama u Hrvatskoj. Ujedno, Tele2 je ponovno uključio u mrežu sve korisnike koji su bili isključeni uslijed promjene Načela pravednosti, odnosno korisnike koji su ostvarili do 5000 minuta prometa," navode u Tele2. Načela pravednosti na koja se pozivaju mobilni operateri predstavljaju ograničenja čak i na tzv. neograničene tarife, dakle, pretpostavlja se da korisnik neće zloupotrebljavati takvu tarifu bjesomučnim razgovorim ili drugim podatkovnim prometom. No, vrlo često u ugovorima ta načelai uvjeti nisu posebno elaborirani, pa tako nisu bili niti u slučaju Tele2. Prema danas objavljenom rješenju HAKOM-a, koje je vjerojatno bilo presudno za odluku Tele2 da napravi korak natrag, ti uvjeti nisu bili dovoljno transparentni.

"Naša nakana nikada nije bila oštetiti korisnike i tarifu Revolucija učiniti lošijim proizvodom. Pokušali smo našu mrežu zaštititi od prevara i zloupotreba upravo kako bismo i uspjeli očuvati ovakav proizvod na tržištu. Promjena koju smo uveli prošloga tjedna pogodila bi samo minimalan postotak upravo onih koji su tarifu i zloupotrebljavali zbog vlastite koristi," ističu u Tele2, no to, dakako, nije istina, jer su ograničenja vrijedila za sve koji su prešli na tu tarifu, a mnogi zbog nje čak i promijenili operatera. Tih 70.000 ipak mjesečno za tu uslugu redovno uplaćuju barem 150 kuna, što je gotovo dvostruko više od prosječne potrošnje koja iznosi oko 80 kuna. U ovom slučaju se ipak na koncu pokazalo da bi štete po ugled i poslovanje kompanije mogle biti veće ako se ustraje na tim promjenama.

"Zahvaljujemo svim korisnicima koji su otvoreno izrazili zabrinutost uslijed promjene Načela pravednosti. Povjerenje naših korisnika nama je najvažnije i jedini način kojim možemo očuvati to povjerenje jest da ih poslušamo i iskreno se nadamo kako će oni i dalje ostati otvoreni prema Tele2.Obećavamo kako nećemo ponavljati iste greške i kako ostajemo transparentnom kompanijom koja sluša. Tele2 će nastaviti s pružanjem izazova tržištu na dobrobit svojih korisnika," obećavaju u kompaniji.

.......

 

.......

 PRIOPĆENJE HAKOM-A

HAKOM proveo inspekcijski nadzor nad operatorom Tele2 povodom tarife "Revolucija"

"HAKOM je u okviru svoje nadležnosti proveo inspekcijski nadzor nad operatorom Tele2, a kojim se utvrdilo da su uvjeti korištenja bili nedovoljno transparentni, nepotpuni i netočni te da su zbog svoje općenitosti bili podložni zlouporabi.

U konkretnom slučaju pretplatničke tarife "Revolucija" i pripadajućeg "načela pravednosti", Tele2 je u srpnju 2012. godine obavijestio HAKOM o izmjeni uvjeta predmetne tarife, uključujući i isključivanje korisnika kod potrošnje veće od 2.000 minuta. Navedenu potrošnju Tele2 smatra neovlaštenim korištenjem ili zlouporabom usluge. Slijedom navedenog HAKOM je odmah po obavijesti te u okviru svoje nadležnosti proveo inspekcijski nadzor, a kojim se utvrdilo da su uvjeti korištenja bili nedovoljno transparentni, nepotpuni i netočni te da su zbog svoje općenitosti bili podložni zlouporabi.

Nastavno na doneseno rješenje inspektora Tele2 je izmijenio uvjete korištenja sporne tarife i "načela pravednosti", o čemu je obavijestio i korisnike svoje usluge. Tele2 je postupio po rješenju HAKOM-a i sukladno tome će korisnici moći koristiti 5000 minuta mjesečno na način koji je nedvojben i razvidan iz dorađenih općih uvjeta poslovanja, koje je Tele2 promijenio prema rješenju HAKOM-ovog inspektora. U skladu s načelom javnosti rada HAKOM-a, na službenim internetskim stranicama HAKOM-a je dostupno rješenje inspektora o uvjetima korištenja tarife "Revolucija".

Odredbama Zakona o elektroničkim komunikacijama propisano je da uvjeti korištenja usluga čine sastavni dio pretplatničkog ugovora uz opće uvjete poslovanja i cjenik usluga te ih operatori javnih komunikacijskih usluga samostalno kreiraju. Ponuda kojom operatori javnih komunikacijskih usluga nude svoje usluge krajnjim korisnicima na temelju općih uvjeta mora sadržavati podroban i jasan opis usluga koje nude i sve bitne uvjete korištenja tih usluga, kao i uvjete za prestanak ponude ili korištenja tih usluga. Valja napomenuti kako operator ima pravo izmijeniti opće uvjete poslovanja i uvjete korištenja usluge, jer je to poslovna politika na koju HAKOM ne može utjecati. Međutim, sve izmjene moraju biti učinjene u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama.

Ukoliko su za krajnjeg korisnika usluge nepovoljnije u odnosu na ugovorene opće uvjete poslovanja i uvjete korištenja usluge, korisnik ima pravo na raskid pretplatničkog ugovora bez naknade u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena.

Napominjemo da HAKOM u okviru svoje nadležnosti kontinuirano obavlja inspekcijski nadzor i regulaciju cijena, cjenika usluga i općih uvjeta poslovanja operatora javnih komunikacijskih mreža, promiče interese korisnika usluga osiguravanjem visoke razine zaštite krajnjih korisnika u njihovim odnosima s operatorima te potiče davanje jasnih obavijesti u pogledu objave i transparentnosti cijena i uvjeta korištenja javno dostupnih usluga. HAKOM je u ovom konkretnom slučaju, a u cilju odgovarajuće zaštite krajnjih korisnika, dodatno obavijestio i upoznao nadležne institucije koje će utvrditi da li je došlo do lažnog oglašavanja javne komunikacijske usluge, budući da takvi predmeti nisu u nadležnosti regulacije HAKOM-a.

HAKOM će u postupku rješavanja sporova između korisnika i operatora, te u skladu sa zakonom, u zasebnim predmetima utvrđivati da li je došlo do povrede prava iz pretplatničkog ugovora.
"
 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAKOM, mobilni operateri, tarifa revolucija, načela pravednosti, tele2